De 5 beste tips om overlast van vliegende mieren te voorkomen

09 juli 2024, 11:52

Ongedierte
Vliegende mieren op terras

Vind jij het vreselijk als de mieren weer massaal gaan vliegen? Al die krioelende beestjes terwijl je zo lekker op je terras zit? Met deze 5 tips voorkom je dat vliegende mieren bij jou in de buurt komen.

Mieren zijn eigenlijk hele nuttige beestjes. Zo ruimen ze afval en dode insecten op. Daarnaast vormen vliegende mieren het ideale hapje voor veel vogels. Ze bevatten namelijk veel vetten en eiwitten. Bovendien vliegen de mieren maar een paar uur. Wil je toch van die mieren af, dan kunnen deze tips je daarbij helpen.

1. Haal tegels uit je tuin

Mieren houden van warmte en droogte. Dat is precies wat ze onder tegels vinden. Door de zon warmen je terrastegels namelijk flink op en ze vormen ook nog eens een dak boven het hoofd van de mieren. Heb je minder tegels in de tuin, dan moeten de mieren op zoek naar een ander plekje. Een bijkomend voordeel van minder tegels: het regenwater kan beter wegzakken en dat helpt tegen droogte.

2. Laat geen etenswaren en viezigheid rondslingeren in je huis

Mieren houden wel van wat lekkers. Een schoon huis voorkomt dat mieren jouw huis betreden.

3. Sluit je deuren en ramen

Als je ziet dat de mieren beginnen te vliegen dan is de kans groot dat ze per ongeluk bij je naar binnen vliegen. Sluit dus snel je deuren en ramen.

4. Pak de stofzuiger

Zijn de mieren toch je huis in gevlogen? Pak de stofzuiger. Door de vliegende mieren op te zuigen en daarna de zak weg te gooien hebben de vliegende rakkers geen kans om terug te keren. Dit is wel een tijdrovend klusje en als je ze opgezogen hebt moet je snel zijn. Anders kruipen ze gewoon weer uit je stofzuiger!

5. Bestrijdingsmiddelen

Alleen als het echt niet anders kan, bestrijd de mieren met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Je kan bijvoorbeeld verdund citroensap op de vliegende mieren spuiten. Ook afwasmiddel met pepermuntolie helpt. Dat is wel vrij bruut. Eigenlijk is het gewoon het beste om te wachten tot alle mieren zijn uitgevlogen, het duurt namelijk maar een paar uur en dat een paar dagen per jaar. Door de kleine beestjes te sparen help je de natuur en dat is ook goed voor jouw tuin.

Lees ook: Dit is wanneer vliegende mieren de meeste overlast veroorzaken

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven