weeronline

Maandverwachting: eindelijk weer wat buien onderweg?

17 mei 2025, 07:30

Maandverwachting

De lente verloopt tot nu toe recordzonnig, maar richting het eind van de meteorologische lente slaat het weer om. Krijgen we kletsnatte dagen of blijven de droge perioden met zon toch overheersen? Je checkt het in deze maandverwachting!

De komende dagen is het over het algemeen nog droog en vrij zonnig, maar lokaal kan er wel een bui vallen. Door een noordelijke wind blijven de temperaturen uitkomen op een vrij normaal niveau van 16 tot 19 graden in de kustgebieden en 20 tot 23 graden in het binnenland. Van echte zomerwarmte is dus geen sprake, maar het is wel snel lekker weer voor buitenactiviteiten!

De zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 5 of 6 en dat betekent dat een onbeschermde huid al binnen 15-30 minuten kan verbranden. Ook in de twee uur ervoor en erna kun je verbranden, alleen wat minder snel. Door de frisse noordenwind kun je verbranden zonder dat je het voelt. De zonkracht is namelijk onafhankelijk van de temperatuur.

Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!13 mei 2025, 06:53

Lees alles over de kracht van de zon gedurende het jaar en wanneer je jezelf moet beschermen.

Lees meer
Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Kans op buien stijgt

Vanaf het laatste weekend van mei draait de wind meer naar een richting tussen zuidwest en noordwest. Het stabiele en droge lenteweer lijkt dan eindelijk plaats te maken voor wat wisselvalligheid. Dat er enkele buien in de verwachting staan betekent niet dat de zon weinig zal schijnen. Het weerbeeld bestaat deze periode uit een mix van wolken, zon en soms een bui.

Een bui in Drenthe. Foto: Joan Vos
Een bui in Drenthe. Foto: Joan Vos

De stevigheid van de buien hangt wel sterk af van de windrichting. Bij zuidwestelijke winden kunnen buien namelijk steviger uitpakken dan bij een noordwestenwind. Dit komt doordat bij een zuidwestenwind vaak warmere en vochtigere lucht wordt aangevoerd, die meer energie voor de buien bevat.

De temperatuur lijkt tijdens deze week rond het langjarig gemiddelde met 17 tot 20 graden uit te komen. Draait de wind tijdelijk naar het zuiden dan zijn zomerse waarden van 25 graden goed mogelijk.

Juni start licht wisselend, daarna veel onzekerheid

Ook tijdens de start van juni kunnen we op enkele buien rekenen. De wind komt vaak uit het westen tot zuidwesten en brengt met enige regelmaat buien naar ons land. Volgens de weerkaarten lijkt het dan zelfs wat natter dan normaal te worden. Desondanks zullen de droge perioden met wolken en zon wel overheersen, omdat de regen vaak in korte tijd valt.

Daarna wordt de verwachting erg onzeker. De weermodellen neigen wel iets meer naar een toenemende kans op vrij droog en vrij warm zomerweer.

Klimaatgemiddelde voor juni over de periode 1995-2024.
Klimaatgemiddelde voor juni over de periode 1995-2024.

Overlast door graspollen

In juni piekt het hooikoortsseizoen, met name voor de grassen. Een bui kan tijdelijk voor verlichting zorgen, omdat de lucht wordt schoongespoeld. Maar tegelijkertijd kan een beetje regen ook een flinke groei-impuls veroorzaken. Hierdoor kunnen de pollenconcentraties juist extra hoog zijn, zodra het na regen weer zonnig en droog wordt. Alleen als regen regionaal uitblijft zal het gras verdrogen en kun je minder klachten verwachten dan normaal.

Floris Lafeber
Door Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven