Maandverwachting: zo groot is de kans op fraai lenteweer

16 maart 2023, 06:53

In de zon op het terras. Foto: Anne-Marie van Iersel

Ben jij ook zo toe aan lekker buiten sporten, tuinieren of een terrasje pakken? Of zie jij liever nog meer maartse buien? In deze maandverwachting bespreken we het weer in de tweede helft van maart en ook blikken we vooruit op het begin van april.

De meteorologische lente heeft tot dusver nog geen terrasweer opgeleverd. De eerste helft van maart was koud, nat en somber. Deze week zien we de temperatuur van dag tot dag flink schommelen. Dat is typisch voor maart, maar de schommelingen zijn dit jaar sterker dan de voorgaande jaren.

In de tweede helft van maart zal de grens van koude en zachte lucht in de buurt van ons land blijven, maar het ziet er naar uit dat het vaker zacht is dan koud. Maar juich niet te vroeg, want met die temperatuurwisselingen zijn ook veel regengebieden en buien actief. Hierdoor verlopen de zachte dagen vaak ook behoorlijk nat.

Benut de mooie momenten

Wordt het dan helemaal niet lekker? Het zal zeker niet de hele tijd regenen. Tussendoor is er best kans op een droge dag of dagdeel. Zeker in de laatste dagen van maart, als de zomertijd net is begonnen, lijkt de kans op droge momenten toe te nemen. En als de zon dan even doorbreekt is het snel lekker en kun je vitamine D opdoen.

Uit de wind en in de zon kan het soms best lekker zijn. Foto: Ben Saanen
Uit de wind en in de zon kan het soms best lekker zijn. Foto: Ben Saanen

Op de meeste dagen wordt het 10-15 graden, maar op een zonnige dag in de zachte lucht kan het nog wel wat warmer worden. Gemiddeld wordt het eind maart 10-12 graden, daar zitten we nu dus vaak rond of boven.

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Dit weer is normaal in maart

Terrasweer in april?

Het ziet er naar uit dat we het natte weer in april achter ons laten. We verwachten dan normale neerslaghoeveelheden en dat is goed nieuws, want april is gemiddeld de droogste maand van het jaar. Normale tot iets bovennormale temperaturen zijn daarbij het meest waarschijnlijk. Gemiddeld wordt het in de eerste helft van april 12-15 graden. Met een zonnetje erbij kan het dan al heel lekker zijn.

Soms is het al heerlijk fietsweer in april. Foto: Henk Groenewoud
Soms is het al heerlijk fietsweer in april. Foto: Henk Groenewoud

Voor wie smacht naar fraai lenteweer gloort er dus hoop aan de horizon. De kans op een paar lekkere lentedagen neemt in de eerste helft van april duidelijk toe. Vergeet daarbij niet om alvast zonnebrandcrème in huis te halen, want in de eerste helft van april kun je al zonkracht 4 verwachten. Je ongewende en onbeschermde winterhuid zal dan gemakkelijk verbranden.

Lees ook: Dit weer is normaal in april

Dit weer is normaal in april

In ons energieweerbericht bespreken we later vandaag wat deze maandverwachting en het weer in de rest van Europa betekenen voor ons energieverbruik en de opwek van duurzame energie.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste weernieuws

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black