Op deze momenten is er kans op het zien van lichtende nachtwolken én zeevonk

22 juni 2020, 16:32

Actueel
Lichtende-nachtwolken-en-zeevonk-1280x600
Lichtende-nachtwolken-en-zeevonk-1280x600
Lichtende-nachtwolken-en-zeevonk-1280x600

In de weken rond de langste dag zijn regelmatig lichtende nachtwolken te zien. In de lente en in de zomer komt het bij warme en rustige omstandigheden aan de kust soms tot zeevonk. Komende week stijgt zowel de kans op het zien van lichtende nachtwolken als op zeevonk. Wie weet spot jij beide fenomenen wel tegelijk!

Vanavond is het vrij helder en daarmee is er een goede kans op het zien van lichtende nachtwolken. Deze wolken zie je, als ze ontstaan, pas nadat de zon is ondergegaan. Aan einde van de avond of aan het begin van de nacht kunnen deze mysterieuze wolken aan de hemel verschijnen. Ga je kijken trek dan wel een vest of een jas aan, want eind van de avond is het afgekoeld naar 13 tot 16 graden. Op een donkere plek is de kans om de wolken te zien het grootst.

Ook ruim voor zonsopkomst, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, zijn deze wolken soms te zien en naar verwachting is het dan nog vrij helder. Aan het eind van de nacht neemt de kans op gewone bewolking toe. Zondagavond is er veel bewolking, dus de kans dat je ze dan ziet is klein.

Na het weekend verlopen de meeste nachten helder en doordat het dan flink warm wordt blijft je misschien wel tot ’s avonds laat buiten. Daarmee stijgt de kans dat je deze speciale wolken onverwachts zult zien. Je herkent ze aan hun zilverblauwe kleur.

Lichtende nachtwolken. Foto: Jannes Wiersema.
Lichtende nachtwolken. Foto: Jannes Wiersema.

Foto: Jannes Wiersema

Ruimtestof en ijskristallen

Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien voldoende vocht en stofdeeltjes aanwezig zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zie je pas als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Meer uitleg: Dit zijn lichtende nachtwolken

Zomerse tot tropische warmte verhoogt kans op zien van zeevonk

Probeer je komende week op het strand lichtende nachtwolken te spotten? Dan kun je zomaar verrast worden door het zien van een tweede natuurfenomeen. Omdat het na het weekend zonnig en zeer warm wordt en er relatief weinig wind staat kan zeevonk ontstaan. Dit is een alg die zich bij deze omstandigheden gemakkelijk vermenigvuldigd.

Zeevonk in 2020. Foto: Corné Ouwehand.
Zeevonk in 2020. Foto: Corné Ouwehand.

Foto: Corné Ouwehand

Wanneer er genoeg van deze eencellige organismen zijn kan in bewegend water een chemische reactie optreden. Zo kan de alg oplichten door golfslag, maar ook als je door het water loopt. In de nacht ontstaat dan een lichtgevende blauwe gloed en bij daglicht kan een oranjerode kleur te zien zijn.

Lees ook: Dit is wanneer je zeevonk kunt verwachten

Komende week kan het ’s avonds lang aangenaam warm blijven, waardoor het lekker is om lang buiten te zijn. Wie weet spot jij rond middernacht op het strand wel zeevonk en lichtende nachtwolken tegelijk. Op 12 juni had Corné Ouwehand al het geluk om beide natuurfenomenen tegelijk te zien en maakte hij prachtige foto’s. Maak jij komende week ook schitterende foto’s van lichtende nachtwolken en/of zeevonk deel ze dan in de Weeronline Community!

Hoofdfoto: Corné Ouwehand

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven