Help, nieuwe insectenplaag: het mediterrane draaigatje

05 juli 2022, 07:12

Mediterraan draaigatje op stenen tegels terras in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Fotografr3ak

Na de eikenprocessierups kampt Nederland met een nieuw plaagdiertje, namelijk het draaigatje. Dit miertje leeft in een gigantische kolonie op een heel klein oppervlak. Heb je eenmaal een kolonie in je tuin, dan kom je er helaas maar moeilijk vanaf.

Het draaigatje is een miersoort uit Zuid-Europa. Het diertje houdt enorm van warmte. Doordat het in Nederland steeds warmer wordt, overleven de draaigatjes nu ook in Nederland. Een jaar of vijf geleden werden ze voor het eerst gezien in Nederland. Waarschijnlijk zijn ze in ons land terecht gekomen door mee te liften in de aarde van mediterrane planten die naar tuincentra in Nederland zijn vervoerd.

Draaigatje herkennen

Het draaigatje is een mier van 2,4 tot 5,1 millimeter groot. Omdat ze zo van grootte kunnen verschillen, zijn ze bijna niet te onderscheiden van andere miersoorten. Hun nesten kun je wel herkennen aan de kratervormige nestopeningen. Bij andere miersoorten ligt het zand rond de nesten veel meer verspreid.

Warmste plekken in Nederland

In Nederland overleeft het draaigatje alleen op de warmste plekken. Je ziet ze veel in stedelijke gebieden, bijvoorbeeld op warme stoepen, op muren en in tuinen met weinig planten die op het zuiden staan. Hun nesten vind je in de grond of in muren in de tuin.

Lees ook de tips om het draaitgatje buiten de deur te houden.

Bij welke weersomstandigheden meer last?

In de warme zomermaanden zullen we in Nederland meer last hebben van het draaigatje. Het diertje kan alleen overleven bij warm weer en dat betekent dat we de komende maanden steeds meer draaigatjes zullen tegenkomen. Gelukkig is het diertje niet gevaarlijk. Net als gewone mieren kunnen ze wel bijten. Een beet van het draaigatje voelt als een speldenprik en is ongevaarlijk.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor onze gratis Weeronline nieuwsbrief!

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black