Meteorologie vroeger en nu: een groot verschil!

20 januari 2022, 07:01

Weerweetjes
Meteorologie in het verleden. Bron: Weeronline.

We duiken terug in de tijd! De afgelopen vijftig jaar zijn de ontwikkelingen in de meteorologie in een stroomversnelling geraakt en het verschil met de huidige technieken is enorm. Laura blikt terug samen met Kees Dekker, inmiddels gepensioneerd meteoroloog.

Vroeger was veel minder informatie beschikbaar over het weer. Met behulp van een aantal instrumenten werd het weer waargenomen, denk bijvoorbeeld aan meters om de veranderingen van de luchtdruk, luchtvochtigheid en windrichting bij te houden. Met deze vrij eenvoudige technieken mocht je van geluk spreken als een redelijk betrouwbare verwachting voor de komende 24 uur gemaakt kon worden. Ook vrijwillige waarnemers speelden een grote rol om het weer in het land in kaart te brengen.

Bekijk de video om te zien hoe dat vroeger in zijn werk ging:

Weerkaarten werden getekend in een lichtbak en het kostte veel tijd om een verwachting te maken. Inmiddels beschikken we over satelliet- en radarbeelden en de voorspellingen van weermodellen zijn veel nauwkeuriger, betrouwbaarder en ook sneller geworden. Desondanks kijken we ook nog steeds naar de lucht en het weer om ons heen. Met al die gegevens maken wij dagelijks een heel uitgebreid weerbericht voor Nederland, waarin jij kan lezen wat voor weer je precies kan verwachten.

Beeld: Polygoon Profilti

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black