Maandverwachting: barst de herfst los in oktober?

30 september 2023, 07:00

Maandverwachting

September was dit jaar een echte nazomermaand met veel zon en hoge temperaturen. In oktober barst de herfst normaal gesproken los met veel regen en een forse temperatuurdaling. Is dat ook dit jaar het geval of krijgen we nog een Indian Summer?

In de eerste helft van oktober wordt het wisselvalliger dan het afgelopen weken was. Dit betekent dat soms een regenzone passeert of een aantal buien over het land trekt. En soms waait het ook stevig, maar de herfst barst niet echt los. De natte en windrijke momenten duren nog vrij kort en de zon krijgen we nog geregeld te zien.

Nazomeren op het terras. Foto: Paul Hermans
Nazomeren op het terras. Foto: Paul Hermans

De temperatuur schommelt begin oktober flink. De eerste dagen verlopen warm met maxima van 20 graden op de Wadden tot 26 in Limburg, maar daarna daalt de temperatuur onder invloed van een koelere westenwind tot onder 20 graden.

Toch lijkt de warme zuiden- tot zuidwestenwind al snel weer terug te keren, waarbij de temperatuur weer stijgt richting 20 graden. Ook de nachten verlopen zacht met minima die meestal tussen 10 en 15 graden liggen. Je hoeft de winterjas voorlopig dus nog niet tevoorschijn te halen.

Klimaatgemiddelde oktober De Bilt

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Wisselvalligheid neemt tijdens de herfstvakantie toe

De signalen voor de tweede helft van oktober zijn herfstachtiger. De neerslagkansen stijgen verder en de temperatuur daalt geleidelijk naar meer normale waarden. Eind oktober is het normaal overdag 13 à 14 graden en ’s nachts een graad of 6. Tijdens heldere en windstille nachten kan het zomaar een keer tot vorst komen en ook de kans op mist neemt toe. Een warme jas is dan geen overbodige luxe. En zoek voor de zekerheid ook de ruitenkrabber maar vast op.

De kans op fris en buiig weer neemt in de tweede helft van oktober toe. Foto: Ben Saanen
De kans op fris en buiig weer neemt in de tweede helft van oktober toe. Foto: Ben Saanen

Naast wat frisse ochtenden zal de herfst zich tijdens de herfstvakantie vooral van de natte kant laten zien en met normale temperaturen voelt het dan fris. Zeker als we dat vergelijken met vorig jaar toen het volop nazomerweer was in de herfstvakantie van regio midden en zuid.

Lees ook: Terugblik oktober 2022: zeer zacht, zonnig en droog

Een belangrijke kanttekening bij de verwachting voor de tweede helft van oktober is de grote onzekerheid in de weermodellen. De kans op normaal wisselvallig herfstweer is wel het grootst, maar er zijn ook drogere opties. Dus je mag nog hopen op een wat gunstiger weerbeeld in de herfstvakantie.

Volg al onze video's ook via ons YouTube kanaal.

Website van het jaar promo 2023

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven