Maandverwachting oktober: zo groot is de kans op een Indian Summer

01 oktober 2022, 07:12

Krijgen we nog een Indian Summer? Foto: Willy Bonnink-Naves.

De herfst heeft zich de laatste tijd vooral van zijn natte en frisse kant laten zien. Komt daar in oktober verandering in en maken we kans op een Indian Summer? Of wordt het steeds natter en kouder? Dat lees je in deze maandverwachting voor oktober.

In dit eerste oktoberweekend kun je een stormparaplu nog goed gebruiken. Het waait stevig en er trekken van tijd tot tijd buien over het land. De temperatuur ligt daarbij op een normaal niveau van een graad of 16, maar door de wind voelt het frisser aan.

Na het weekend neemt de regenkans af en komt de wind tot bedaren. Het droge weer krijgt de overhand, maar soms valt nog wel een bui of passeert een regenzone. De zon krijgen we vaker te zien, maar juist op een zonnige dag kan het ’s ochtends eerst mistig zijn.

Wandelen in de mist. Foto: Ben Saanen.
Wandelen in de mist. Foto: Ben Saanen.

De middagtemperatuur komt uit rond een graad of 18 en met voldoende zon kan het nog wat warmer worden. Uit de wind en in de zon kun je jouw jas ’s middags best even uit doen en genieten van de najaarszon. Van een echte Indian Summer met dagenlang veel zon en maxima van 20-25 graden is geen sprake, maar lekker najaarsweer is het wel.

Kouder midden van oktober?

Halverwege oktober maakt het relatief warme weer plaats voor normale temperaturen. Gemiddeld is het halverwege oktober 14 à 15 graden overdag en ’s nachts 9 graden aan de kust en 6 in het binnenland. Tijdens heldere nachten kan het echter gemakkelijk kouder worden en is zeker in het binnenland kans op lokale nachtvorst. Leg je ruitenkrabber voor de zekerheid maar vast klaar.

De warme winterjas is midden oktober waarschijnlijk vaker nodig. Foto: Ria Brasser.
De warme winterjas is midden oktober waarschijnlijk vaker nodig. Foto: Ria Brasser.

Waarschijnlijk valt er een normale hoeveelheid neerslag en trekken af en toe buien vanaf de Noordzee over ons land. Regio noord heeft in de week van 15 oktober herfstvakantie. Heb je die week herfstvakantie in eigen land? Dan kun je dus rekenen op normaal herfstweer.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Herfstvakantie regio midden en zuid warmer

Woon je in regio midden of zuid en vier je vakantie in eigen land? Dan mag je hopen op warmer weer.Richting eind oktober stijgt de kans op iets bovennormale temperaturen. Gemiddeld is het een graad of 13 eind oktober. Maar mogelijk krijgen we nu dus wat zachte najaarsdagen met maxima van 15-18 graden. Wellicht dat het in het zuiden zelfs nog tot een warme dag van 20 graden komt, maar dat is natuurlijk op voorhand niet aan te geven.

Eind van de maand is er kans op zacht najaarsweer. Foto: Martin Herms.
Eind van de maand is er kans op zacht najaarsweer. Foto: Martin Herms.

De verwachte hoeveelheid neerslag voor eind oktober is erg onzeker. Of het warmere weer dus gepaard gaat met zonnige en droge condities of dat er regelmatig regen valt is afwachten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black