Wat is de ‘Indian Summer’?

06 oktober 2023, 11:58

Kleurende bomen tijdens de Indian Summer. Foto: Marlinde Hamzink.

Je hoort het vaak voorbij komen: de term ‘Indian Summer’. Maar wat is het precies, waar komt het vandaan en wat voor weer kun je daarbij in Nederland verwachten? Wij geven je antwoord op deze vragen.

De Indian Summer is een periode met warm, vrij zonnig en droog weer midden in de herfst, vaak in de maanden oktober en november. In de Verenigde Staten wordt pas van een Indian Summer gesproken als de periode van mooi herfstweer door vorst voorafgegaan is. In Nederland gebruiken we die definitie niet, omdat vorst aan het begin van de herfst bij ons erg zeldzaam is.

Vanaf welke datum je precies van een Indian Summer mag spreken verschilt per land. In sommige landen noemen ze een periode met warm en zonnig weer pas zo vanaf het begin van de astronomische herfst rond 22 september. Soms wordt ook het begin van de meteorologische herfst op 1 september aangehouden. Ook is er geen precieze einddatum. In de VS spreken ze soms zelfs in januari nog van een Indian Summer!

Bij mooi weer in de herfst hebben we het in Nederland vooral over nazomer. Lees meer in ons artikel: Wat is de nazomer?

Website van het jaar promo 2023

De oorsprong van de term Indian Summer

De term komt uit de Verenigde Staten, maar over hoe ze precies is ontstaan doen verschillende theorieën de ronde. Een verklaring is dat de Indianen vaak gingen jagen tijdens zo’n periode Dieren waren door het warme weer namelijk actiever. Bovendien is tijdens de Indian Summer in de vroege ochtend vaak sprake van mist, wat de jacht makkelijker maakte. Dieren zagen de mensen door de mist immers niet aankomen.

Prachtige herfstkleuren. Foto: Joop van Duivendijk.
Prachtige herfstkleuren. Foto: Joop van Duivendijk.

Een andere theorie gaat ervan uit dat de term van de zuidwestenwind komt die er dan vaak is. Deze zuidwester brengt zachte lucht met zich mee en zou een geschenk van de goden zijn. Weer een andere verklaring gaat niet uit van de Indianen, maar van de Indische Oceaan. De herfst was namelijk vaak een periode met rustig weer op zee en was dus een goede periode voor koopvaardijschepen om de Indische Oceaan over te steken.

De Indian Summer is overigens niet een fenomeen dat exclusief in de Verenigde Staten voorkomt. In Nederland spreken we bij hetzelfde weertype van oudsher van een ‘Oudenwijvenzomer’. In Duitstalige landen wordt een vergelijkbare term gebruikt, de ‘Altweibersommer’ en eenzelfde term wordt gebruikt in Slavische landen, zoals Tsjechië en Rusland.

Dit weer kun je in Nederland verwachten tijdens een Indian Summer

Bij ons brengt het vaak mooi herfstweer met zich mee. Daarbij is het warm, droog en vrij zonnig. Ook staat er vaak weinig wind en dat betekent dat het in de nacht en ochtend flink koud kan zijn, soms ook met mistbanken.

Bijna elk jaar hebben we wel een keer weer dat aan de Indian Summer doet denken. Zo werd het in oktober 2018 meerdere dagen ruim 25 graden en ook het jaar ervoor waren er veel mooie dagen. Zelfs in de kletsnatte oktobermaand van 2019 kregen we even met mooi nazomerweer te maken. In 2021 hadden we een zeer zonnige en warme septembermaand. Oktober was daarentegen somber. Vorig jaar was het precies omgedraaid.

Bron: Weeronline, NWS

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black