Maandverwachting maart: schiet de lente uit de startblokken?

26 februari 2023, 07:01

Welk weer wordt het in maart? Foto's: Matthijs van der Linden (links) en Nel van Es (rechts)

Op 1 maart begint de meteorologische lente. Kunnen we ons gelijk opmaken voor lenteweer of krijgt de winter nog een staartje? In deze maandverwachting voor maart lees je welk weer je in de komende weken ongeveer kan verwachten.

We eindigen februari met overwegend droog weer en dat weertype lijkt ook in de eerste dagen van maart door te zetten. Daarbij zijn er zonnige perioden en wordt het overdag 7-9 graden. Deze temperaturen zijn heel normaal voor begin maart. De nachten verlopen koud met temperaturen rond het vriespunt. Is het helder en windstil dan kan het een paar graden vriezen. In nachten met meer bewolking of mist blijft de temperatuur net boven nul. Zoals wel vaker zullen we ook dit jaar begin maart de ruiten dus nog vaak moeten krabben en zijn handschoenen op de fiets nog lekker.

Geleidelijk wisselvalliger

Het lijkt erop dat we na een aantal overwegend droge eerste maartdagen al vrij snel te maken krijgen met neerslag. Volgens sommige berekeningen al in het eerste weekend van maart of anders kort na de voorjaarsvakanties. Soms trekken regenzones over het land, maar er is ook kans op maartse buien met hagel en natte sneeuw. Hoewel het wisselvallig wordt, zijn de verwachte neerslaghoeveelheden beperkt.

Fietsen door de hagel. Foto: Albert Thibaudier
Fietsen door de hagel. Foto: Albert Thibaudier

De temperatuurverwachting is daarbij behoorlijk onzeker. In veel berekeningen doet de middagtemperatuur een stapje terug naar 5-8 graden en daarmee wordt het kouder dan normaal. Koud weer zou natuurlijk ongunstig zijn voor ons energieverbruik. Morgen bespreken we in ons energieweerbericht wat deze maandverwachting en het weer in de rest van Europa betekenen voor ons energieverbruik en de opwek van duurzame energie.

Dit weer is normaal in maart

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Nat intermezzo halverwege maart

Richting het midden van de maand volgt waarschijnlijk een overgang naar een aanmerkelijk natter weertype. Er trekken met grote regelmaat neerslagzones en buien over ons land en daarbij valt veel neerslag. Normale maxima van 9-11 graden zijn het meest waarschijnlijk.

Ook voor het slot van de maand worden gebruikelijke temperaturen voorzien en dan hebben we het over 10-12 graden. Met het uitblijven van hoge temperaturen zal het berkenpollenseizoen in maart nog niet goed op gang komen. Het lijkt eind van de maand weer wat minder nat te worden, maar dat is nog wel erg onzeker. Er is ook een kans dat het natte weer van halverwege de maand voortduurt tot eind maart.

Fietsen in de lentezon. Foto: Henk Voermans
Fietsen in de lentezon. Foto: Henk Voermans

Eind maart vitamine D opdoen

Ondanks dat echte lentetemperaturen uitblijven kan je op mooie momenten uit de wind en in de zon best even een voorjaarsgevoel krijgen. De zon staat steeds hoger aan de hemel en geeft daardoor meer warmte dan aan het begin van de maand. Eind maart kun je midden op de dag weer vitamine D op doen.

Lees ook: Zoveel zon heb je nodig om vitamine D aan te maken

Na een vrij normale maart is de kans groot dat ook april en mei normaal lenteweer opleveren. Wat dat betekent lees je in onze lenteverwachting en de details voor het weer in de komende week lees je natuurlijk in ons weerbericht.

Op de hoogte blijven van het laatste weernieuws en leuke weerweetjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black