Dit wordt het weer in juli

27 juni 2021, 07:29

Strandweer in juli

Ga jij in juli op vakantie in eigen land? Dan hoop je natuurlijk op zon en warmte! Maar wil je niet alleen maar luieren, maar ook nog wat ondernemen dan zit je natuurlijk niet op extreme hitte te wachten. In deze maandverwachting voor juli vertellen we jou welk weer je hoofdzakelijk kan verwachten. 

De vooruitzichten zijn goed voor wie hoopt op veel zon en zomerse warmte! Er is een grote kans op droger en zonniger weer dan normaal. Daarbij is het vaak aangenaam zomers warm. Leg die zwembroek en zonnebrandcrème maar klaar!

De zon maakt deze juli overuren en warmt de lucht flink op. Tropische hitte behoort ook tot de mogelijkheden, maar de dagen met een hete zuidenwind zullen niet overheersen. Meestal waait de wind uit het oosten of noordoosten en dat levert temperaturen van 25 tot 30 graden op. Ook aan zee kunnen deze zomerse waarden behaald worden en daarmee is het prima strandweer.

Op sommige dagen kan echter een frisse zeewind opsteken, waardoor het afkoelt tot rond 20 graden. Dan is het lekker om een T-shirt aan te trekken. 

Lees ook: Dit is het beste weer voor een dagje strand

Strandweer
Strandweer

Foto: Jan Hamerlinck

Variatie in warmte

Natuurlijk waait de wind niet alle julidagen uit het oosten of noordoosten. Sommige dagen waait in het hele land een koele noordenwind, waardoor ook landinwaarts de temperatuur lager uitvalt. Bij een noordenwind wordt het zo’n 20 graden in de kustgebieden tot 25 graden in het zuidoosten van het land. Het is dan soms wat aan de frisse kant om te zonnebaden.

Watersport. Foto: Nicky Wagenvoort.
Watersport. Foto: Nicky Wagenvoort.

Foto: Nicky Wagenvoort

Wanneer de wind naar het zuiden draait kan het in enkele dagen tijd in vrijwel het hele land tropisch warm worden. De kans daarop is niet groot, maar enkele hete dagen zijn natuurlijk wel mogelijk. Deze hete dagen kunnen dan uitmonden in stevige regen- en onweersbuien. 

Doordat de oosten- tot noordoostenwind droge lucht aanvoert kan het in de nachten nog behoorlijk goed afkoelen met vaak normale minima van 13-16 graden. De meeste nachten is het dus prima slaapweer. 

Lees ook: Dit zijn de beste weersomstandigheden om te slapen

Zware onweersbui
Zware onweersbui

Foto: Roos Rebel

Minder neerslag dan normaal

Doordat droge en zonnige dagen overheersen valt gemiddeld over het land aanmerkelijk minder neerslag dan normaal. Normaal valt in juli ongeveer 80 mm regen. Deze juli zullen we het moeten doen met landelijk gemiddeld circa 50 mm. Dat wordt dus regelmatig de tuin sproeien en voor de boeren en de natuur kan droogte regionaal tot problemen leiden.

Lees ook: Zo betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen

De neerslag die deze maand valt wordt vooral veroorzaakt door enkele regen- en onweersbuien. Dit betekent dat de hoeveelheid neerslag van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Met de grote hoeveelheid zonneschijn en warmte zal veel vocht uit de bodem verdampen en zal de droogte met de bijbehorende problemen regionaal flink kunnen opspelen.

Hoofdfoto: Willem van Nunen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black