Maandverwachting februari: keert de winter terug?

31 januari 2024, 06:54

De winter is momenteel ver te zoeken, maar we hebben nog een hele maand van de meteorologische winter voor de boeg. Krijgen we in februari nog een keer te maken met echt winterweer of mogen we al proeven aan een vroeg vleugje lente?

Februari begint in elk geval met zeer zacht weer. Westen- tot zuidwestenwinden voeren milde lucht aan vanaf de Atlantische Oceaan. Overdag is het daardoor een graad of 10 en ook ’s nachts is het zeer zacht. Sommige nachten is het amper kouder dan overdag. Normaal is het begin februari overdag een graad of 6 en ’s nachts rond het vriespunt.

Lees ook: Dit weer is normaal in februari

Van een vroeg vleugje lenteweer is echter geen sprake, want vanaf het weekend krijgt bewolking de overhand en trekt van tijd tot tijd een regengebied over ons land. Ook kan het daarbij soms flink waaien met kans op zware windstoten. Hou er rekening mee dat een combinatie van wind en regen extra vertraging kan opleveren in het verkeer.

Klimaatgemiddelde voor februari over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor februari over de periode 1994-2023.

Mogelijke overgang naar guur weer

Richting het midden van februari krijgen we mogelijk te maken met een overgang naar een guur weertype. Hoe koud het precies allemaal uitpakt is nog wel onzeker, maar het zeer zachte weer van nu raken we kwijt. We krijgen waarschijnlijk te maken met frisse noordwesten- of noordenwinden en daarmee ligt de temperatuur dan rond of onder de normaal. Midden februari is het gemiddeld 7 graden overdag en rond nul in de nachten. De neerslagkans blijft groot en dat betekent dat er ook kans is op winterse buien.

Nog een keer schaatspret?

Ben jij liefhebber van schaatsen op natuurijs? Dan mag je jouw hoop vestigen op het slot van februari. De kans op droog en koud winterweer neemt dan toe. Meerdere weermodellen zinspelen dan op droge noordoostenwinden. Natuurlijk is nu nog niet te zeggen hoe koud het precies wordt, maar de vorstkans neemt eind februari duidelijk toe.

Schaatsen op 9 januari 2024 in Doorn. Foto: Jaco van Wezel.
Schaatsen op 9 januari 2024 in Doorn. Foto: Jaco van Wezel.

Voor schaatsen op een opgespoten ijsbaan kan een enkele nacht met matige vorst (minima beneden -5 graden) al genoeg zijn. Normaal is het eind februari overdag een graad of 8 en ’s nachts +1 graad.

Volg het weer in februari via ons nieuwsblog en weerbericht Nederland.

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black