Maandverwachting december: zet de winter door?

30 november 2023, 07:01

December begint dit jaar koud met vorst in de nachten en ook overdag is het koud voor de tijd van het jaar. Zet de winter komende weken door of keert het zachte weer terug? Dat bespreken we in deze maandverwachting.

In elk geval tot rond Sinterklaas blijft het winters met temperaturen duidelijk beneden normaal. Daarbij komt het elke nacht tot een aantal graden vorst en overdag maxima onder 5 graden. En soms kan het regionaal matig vriezen met minima beneden -5 graden.

Vooral in de kustgebieden is kans op winterse buien, waarbij het Waddengebied de grootste kans maakt daarop. Landinwaarts is de kans op buien veel kleiner. Op veel plaatsen is het overwegend droog met zonnige perioden, maar soms is er ook mist. Ga je naar buiten? Kleed je dan warm aan en hou er rekening mee dat het soms glad kan zijn.

Ijs na een koude nacht. Foto: Willem van Nunen
Ijs na een koude nacht. Foto: Willem van Nunen

Overgang naar zachter en natter weer

De kans op kouder weer dan normaal neemt na Sinterklaas langzamerhand af, maar hoe snel dit gaat is onzeker. De weermodellen tonen wel een duidelijke voorkeur voor zachter weer vanaf midden december. Dit komt doordat er een grote kans is op een overgang naar een westelijke stroming, waarbij milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan wordt aangevoerd. Hiermee stijgt de temperatuur tot iets boven de normaal van 7 graden overdag en 1-2 graden ‘s nachts. Draait de wind naar het zuidwesten dan kan het zelfs erg zacht worden met maxima boven 10 graden.

Klimaatgemiddelde voor december over de periode 1993-2022.
Klimaatgemiddelde voor december over de periode 1993-2022.

Tijdens het koude weer in de eerste week van december valt gemiddeld over het land duidelijk minder neerslag dan normaal, maar zodra de overgang naar zachter weer inzet stijgt de kans op regen weer. Vanaf midden december kunnen we dan weer bovennormale neerslaghoeveelheden verwachten. Normaal is december al nat en nu kan het dus nog meer en vaker regenen. Dat brengt de maandsom waarschijnlijk nog richting de gebruikelijke hoeveelheden. De combinatie van wind en regen maken het soms waterkoud, zeker op dagen met normale temperaturen.

Maken we nog kans op een witte kerst?

Eind december neemt de kans op zacht en nat weer alleen maar verder toe en de weermodellen zijn hier opvallend eensgezind over. Of we daarmee geen witte kerst krijgen is nog niet te zeggen, want details van dag tot dag zijn op deze termijn nog niet te geven. Gemiddeld is de kans op een witte kerst al klein met 7 procent, maar met de huidige vooruitzichten ligt die kans nog wat lager.

Hoe de winter waarschijnlijk verder gaat lees je in onze winterverwachting

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black