Dit is de invloed van het weer op de evolutie van rups naar vlinder

08 juni 2024, 16:01

Natuur
Evolutie van rups naar vlinder. Foto: Adobe Stock / blackdiamond67

De overgang van rups naar vlinder verschilt per soort en tijd van het jaar, maar de timing is ook afhankelijk van weersinvloeden. Lees hier over de effecten van het weer op het ontpoppen en de overgang van rups naar vlinder.

Er zijn ontelbaar veel vlindersoorten in Nederland te vinden en allemaal hebben ze een nét iets andere levenscyclus en gevoeligheid voor invloeden van buitenaf, zoals het weer. Wanneer de kleurrijke vlinders precies rondfladderen kan door het veranderlijke weer in ons land per jaar behoorlijk verschillen.

Twee factoren die van groot belang zijn voor het ontpoppen tot vlinder zijn weersafhankelijk: de temperatuursom en de hoeveelheid zonnestraling. De temperatuursom is een indicatie van hoeveel warmte er in een voorgaande periode aanwezig is geweest. Een warme week levert een hogere temperatuursom op vergeleken met een wisselvallige en gure week. De rupsen ontpoppen in het laatste geval minder snel.

Bij voldoende warmte en zonneschijn breekt de vlinder uit de cocon. Foto: Adobe Stock / leekris
Bij voldoende warmte en zonneschijn breekt de vlinder uit de cocon. Foto: Adobe Stock / leekris

Wanneer wordt een rups een vlinder?

Zodra er genoeg warmte is geweest, komt de ontwikkeling tot vlinder in een andere fase. Op basis van de weersverwachting kan ook een verwachting worden gemaakt van wanneer de evolutie van rups naar vlinder grofweg plaatsvindt. Dit wordt de vliegtijdverwachting genoemd. Daarbij wordt de tijd meegenomen dat het kost voor de ontwikkeling van pop tot vlinder. In de meeste gevallen duurt dit proces 8 tot 16 dagen.

Weer tijdens het voorjaar bepalend

Vlindersoorten die als eitje, rups of pop overwinteren komen over het algemeen later tevoorschijn dan de exemplaren die als vlinder de winter doorbrengen. In het vroege voorjaar kom je dus als eerste soorten zoals de citroenvlinder of dagpauwoog tegen. Met een warm voorjaar komt de ontwikkeling van de andere soorten in een stroomversnelling omdat er voldoende warmte en zonneschijn is geweest om het zetje te geven voor de overgang van rups naar vlinder. Als we een koud voorjaar achter de rug hebben, komt de ontwikkeling op een lager pitje te staan en moeten we langer geduld hebben.

Een strook met bloemen langs een weiland is een geschikte plek om veel vlinders tegen te komen. Foto: Adobe Stock / Naj
Een strook met bloemen langs een weiland is een geschikte plek om veel vlinders tegen te komen. Foto: Adobe Stock / Naj

De zomer is bij uitstek de periode om veel vlinders te spotten, maar ook dan blijft het weer bepalend! In dit artikel lees je bij welk weer we de meeste vlinders kunnen verwachten.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven