weeronline

Hoe lang blijft zonnebrandcrème houdbaar en hoe werkt het?

11 juni 2025, 11:54

Gezondheid
Zonnebrandcrème smeren. Foto: Adobe Stock / ShunTerra.

Ineens heb je het weer nodig: zonnebrandcrème! Dus je pakt de tube van vorig jaar, maar werkt het dan nog even goed? En hoe werkt de bescherming van zonnebrand überhaupt? Je leest het in dit artikel.

Tijdens de eerste helft van de middag staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. In mei, juni en juli zijn de dagen lang en duurt de periode waarin je snel kan verbranden van 11:00 tot 16:00 uur. Maar ook hiervoor en hierna kun je verbranden, alleen iets minder snel.

Bij zonkracht 5 of meer is het beter om midden op de dag niet in de volle zon te gaan zitten. Ga je wel in de zon, smeer je dan in met een zonnebrandcrème met minstens factor 30 én UV-A + UV-B filter. Ook bij zonkracht 3 of 4 in het verstandig je gewoon in te smeren als je de zon in gaat.

In bovenstaande tabel zie je na hoeveel tijd je kan verbranden. Ga je dus zo lang of langer naar buiten zoek dan als het kan de schaduw op, of draag UV-werende kleding en als je wel de zon in gaat smeer je dan in met een zonnebrandcrème met minstens factor 30 én UV-A filter. Vanaf zonkracht 3 geldt: weren, kleren en smeren.
In bovenstaande tabel zie je na hoeveel tijd je kan verbranden. Ga je dus zo lang of langer naar buiten zoek dan als het kan de schaduw op, of draag UV-werende kleding en als je wel de zon in gaat smeer je dan in met een zonnebrandcrème met minstens factor 30 én UV-A filter. Vanaf zonkracht 3 geldt: weren, kleren en smeren.

Zonnebrandcrème bederft niet, maar werking neemt af

Het is belangrijk dat je smeert met een zonnebrandcrème die nog goed werkt. Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum en dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Over het algemeen staat er 12 maanden of: 12M. Dit betekent dat de zonnebrand, mits goed afgesloten bewaard, optimaal werk tot 12 maanden na het openen van de verpakking. Is je zonnebrandcrème langer geopend dan neemt de beschermingsfactor af. Je kan het nog wel gebruiken, maar je moet sneller opnieuw smeren. Zit je verpakking nog dicht? Dan kun je het product tot 3 jaar na aankoop veilig gebruiken.

Twijfel je of je zonbescherming nog goed is? Net zoals bij eten en drinken kun je ook bij zonnebrand ruiken en zien of het goed zit met de houdbaarheid. Is de geur niet meer zoals het was toen je het product voor het eerst gebruikte, of is de crème heel waterig geworden of zitten er klontjes in, dan kun je het beter niet meer gebruiken.

De werking van zonnebrandcrème

Het belangrijkste ingrediënt van zonnebrand is het UV-filter. Dit filter beschermt de huid tegen schadelijke zonnestralen. Er zijn twee soorten UV-straling: UV-A (veroudert de huid) en UV-B (zorgt ervoor dat je verbrandt). Naïf zonnebrand beschermt tegen beiden! Daarnaast zijn er ook nog twee soorten UV-filters: mineraal en non-mineraal.

Bij een mineraal filter blijft de zonnebrandcrème boven op de huid liggen. Dit werkt direct en bij dit type heb je de minste kans op huidirritatie of een allergische reactie. Zonnebrandcrème met mineraal filter is daarom ideaal voor (kleine) kinderen en mensen met een gevoelige huid. Het nadeel is dat het een witte waas kan achterlaten.

Tien tips om niet te verbranden11 juni 2025, 16:21

Met een hoge zonkracht kan de onbeschermde huid snel verbranden. Hier vind je tien tips om niet te verbranden.

Lees meer
Tien tips om niet te verbranden

Traditionele zonnebrand heeft een non-mineraal UV-filter. Dit trekt in de huid en veroorzaakt een chemische reactie, waardoor je beschermd bent. Het grote voordeel is dat je niet die witte waas op je huid hebt. Wel duurt het even voordat de bescherming geactiveerd is. Daarom is het aan te raden dit soort zonnebrandcrème minstens 20 minuten voordat je de zon in gaat aan te brengen.

Sommige non-minerale UV-filters zijn al verboden omdat ze schade aan het milieu aanrichten en voor sommigen is het nog niet helemaal duidelijk. Liever vermijden dus. Toch zijn experts het er wel over eens dat de risico’s van het gebruik van non-minerale crèmes vele en vele malen kleiner zijn dan de risico’s van zonnen zonder bescherming. Inmiddels zijn er ook nieuwe non-minerale UV-filters die wél helemaal veilig zijn voor huid en planeet; zogenaamde ‘BEMT’.

Direct hoge bescherming

Hoe hoger de zonkracht des te belangrijker is goede bescherming. Want hoe sterker de zon, hoe sneller je verbrandt. Zonbescherming van Naïf met een mineraal UV-filter op basis van zinkoxide heeft geen inwerktijd. Perfect dus voor wat last-minute bescherming. Zinkoxide werkt namelijk als een spiegel op de huid en weerkaatst de zonnestralen en hoeft dus niet in te trekken. Zorgeloos beschermd. Je huid beschermen tegen de zon? Ontdek de zonbescherming van Naïf hier!

Foto: Naïf, naifcare.com
Foto: Naïf, naifcare.com

Redactie

Door Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven