Erop uit met wandelstokken

19 februari 2023, 11:55

Wandelen met wandelstokken in het bos. Foto: Getty Images

Wandelstokken zijn er niet in één simpele maat, vorm of merk. Stokken zijn er meestal in drie stijlen: stokken uit één stuk over de volledige lengte (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de meeste skistokken), telescopische stokken of opvouwbare stokken.

De telescopische en opvouwbare stokken zijn praktisch als je ze niet de hele tijd wilt gebruiken, zodat je ze in je rugzak kunt opbergen. Stokken uit één stuk kunnen omslachtig zijn om te vervoeren en op te slaan, maar ze zijn over het algemeen zowel lichter als steviger dan verstelbare stokken. 

Meestal gebruiken wandelaars de stokken in afwisseling met hun voetafzet, zodat de linker stok tegelijkertijd op de grond wordt neergezet wanneer de rechtervoet de grond raakt. Bij het beklimmen van steiler terrein kun je ook beide stokken tegelijkertijd gebruiken om zo meer steun te krijgen en kracht te geven. 

Welke hoogte moeten wandelstokken zijn?

Het is belangrijk om een ​​wandelstok van het juiste formaat te kiezen. Een algemene vuistregel is dat, wanneer een persoon rechtop staat en de handgreep van de wandelstok vasthoudt, de elleboog een hoek van ongeveer 90 graden moet maken en de onderarm parallel aan de grond moet zijn. Sommige wandelaars geven de voorkeur aan iets langere stokken. Een specifiek model van een wandelstok kan nu eenmaal een bepaalde lengte hebben die net te kort is.  Als je twijfelt is het een goed idee om een ​​maat groter te nemen.

Waar moet je op letten bij het kopen van wandelstokken?

In de meeste gevallen zijn standaard trekkingstokken voor de meeste wandelingen voldoende. Er zijn een paar kenmerken waar je op moet letten.

  • Het gewicht van de stokken: zwaardere stokken kunnen duurzamer zijn, maar ze zullen ook zwaarder zijn om te verplaatsen.

  • Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt: meestal zijn de stokken gemaakt van aluminium, maar je kunt ook superlichte koolstofvezel exemplaren krijgen.

  • Of je stok kan worden aangepast: het kan handig zijn om je stokken met ongeveer tien centimeter te verlengen als je bergafwaarts gaat, omdat je zo wat extra stabiliteit aan je afdaling kunt toevoegen.

  • Of de stok met een zogenaamde ‘basket’ wordt geleverd: de basket is bij de punt geplaatst en helpt voorkomen dat de stok wegzakt in zachte oppervlakken en gaten.

Zijn wandelstokken de moeite waard?

Er zijn allerlei redenen om wandelstokken te gebruiken bij langere wandelingen

  • Vergemakkelijkt het lopen op steile hellingen en fungeert tegelijkertijd als een stevige basis bij het afdalen.

  • Het is goed voor de hart-longconditie, het is een energieke manier van wandelen terwijl het voor het gevoel heel ontspannen kan zijn.

  • De stokken kunnen een stabiel gevoel geven, dat helpt bij onstabiel terrein en bij bijvoorbeeld sneeuw. 

  • De stabiliserende werking van de wandelstokken kan blessures voorkomen en verlicht de druk op de knieën.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black