Stromende rivieren onder grond? Dit moet je weten over grondwater

27 september 2023, 12:01

Grondwaterput. Foto: Adobe Stock / Manuela

Grondwater is belangrijk voor jouw tuin maar ook een zeer belangrijke bron voor schoon drinkwater in Nederland. Maar hoe stroomt ons grondwater nou eigenlijk? In dit artikel leggen we jou het uit.

Grondwater is water dat wij niet zien en in de bovenste lagen van de bodem zit. Het bestaat uit water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem zakt. Ook regenwater de de bodem infiltreert behoort uiteindelijk tot grondwater.

Ondergrondse rivieren?

Stroomt grondwater onder grond in ondergrondse rivieren of zijn er bijvoorbeeld ondergrondse holtes of kleine meertjes? Een vraag waar waarschijnlijk niet iedereen meteen antwoord op kan geven.

Grondwater stroomt niet in ondergrondse rivieren en er zijn ook geen meren aanwezig in de bodem die het grondwater ergens opvangen. Grondwater zit namelijk opgeslagen in poriën van bodemmateriaal en tussen spleten van gesteenten. Doordat het door deze kleine openingen moet stromen, en niet een vrije doorgang heeft zoals het wel heeft in een bovengrondse rivier, stroomt grondwater een stuk trager. Grondwater legt hooguit een paar meter per dag af terwijl water in bovengrondse rivieren soms een snelheid heeft van meerdere meters per seconde.

Grondwater stroomt altijd van hoge druk naar lage druk. Meestal stroomt het grondwater hierdoor naar een plek met een lagere grondwaterstand. In sommige gevallen kan het grondwater niet naar beneden stomen doordat het bijvoorbeeld geblokkeerd wordt door een laag klei. In dit geval neemt de druk toe en stroomt het grondwater omhoog. Dat noemen we kwel.

Hoe diep is het grondwater?

De diepte van het grondwater varieert heel erg per locatie. Dit komt vooral door de verschillende soorten grond die er op een bepaalde locatie ligt. Zo is de grondwaterpeil in de poldergebieden en boven drassige gronden in het westen van Nederland heel hoog. Soms al op maar 10 tot 20 cm onder de grond. Op de Veluwe en op zandgronden in bijvoorbeeld Drenthe ligt het grondwater juist weer heel diep. Tot soms wel op tientallen meters.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black