Dit is het weer in de speelsteden van het EK voetbal 2024

13 juni 2024, 06:50

Sport
Het EK 2024 wordt dit jaar in Duitsland gehouden. Foto: Adobe Stock / Rafael Henrique

Het EK voetbal vindt weer plaats! Heel ver hoef je dit jaar niet te reizen als jij een wedstrijd wilt bezoeken of op de oranjecamping een feestje wilt vieren. Deze editie vindt namelijk plaats bij onze oosterburen, in Duitsland. Wij hebben alvast even een blik geworpen op het gemiddelde weer in de speelsteden tijdens de periode dat het EK voetbal wordt gehouden.

Aangezien Duitsland ons buurland is verwachten de meeste mensen geen grote verschillen betreffende het weer tussen de twee landen. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen het klimaat van Duitsland en ons klimaat. Het voornaamste verschil wordt veroorzaakt door de geografische ligging van Duitsland. Een groot gedeelte van ons land ligt aan zee en wind over het relatief koele zeewater matigt de temperaturen in ons land.

Duitsland heeft deze invloed van zee vrijwel niet, waardoor de temperaturen in de zomer vaak hoger uitvallen dan bij ons. Alleen in het noorden kan bij wind uit een noordelijke richting een afkoelend effect optreden door het water van de Noordzee en de Oostzee. In ons land zien we in de zomer vaak ook al grote verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland. Langs de Duitse grens wordt het met gemak enkele graden warmer dan vlak aan zee.

Gedurende één maand wordt in 10 speelsteden verspreid over Duitsland het EK voetbal gehouden. De gemiddelde maximumtemperatuur over heel Duitsland is in juni ongeveer 22 graden en bedraagt in juli een graad of 23. Hierbij vinden we doorgaans de hoogste temperaturen in het zuiden en de laagste in het noorden. In onderstaand figuur hebben wij de gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur voor de periode van 14 juni t/m 14 juli voor jullie op een rijtje gezet per speelstad. Hier is duidelijk te zien dat de temperatuur in de speelsteden gelegen in de zuidelijke helft doorgaans een stuk hoger uitvalt dan in het noorden.

Gemiddelde temperatuur Duitsland. Weeronline
Gemiddelde temperatuur Duitsland. Weeronline

Hoe vaak regent het?

De verschillen wat betreft neerslag met ons land zijn vrij klein. Gemiddeld gezien valt er per jaar net iets meer neerslag in Duitsland, maar hier merk je weinig van. In zowel juni als juli regent het gemiddeld op zo’n 14 dagen van de maand. Als jij het EK gaat bezoeken is het dus aannemelijk dat je af en toe met wat regen te maken krijgt. Tijdens de periode dat het EK plaatsvindt gaat het doorgaans vaker om buien dan om neerslaggebieden die over het land trekken. Toch is het zeker niet uitgesloten dat het soms ook wat langer achter elkaar regent.

Onweersbuien

Net als in ons eigen land zijn onweersbuien in Duitsland vooral in de zomermaanden niet ongebruikelijk. Als de omstandigheden optimaal zijn kan op een warme zomerdag de atmosfeer onstabiel worden waardoor (zeer) zware onweersbuien kunnen ontstaan. In Duitsland gebeurt dit doorgaans nog niet iets vaker dan bij ons. Dit komt vaak doordat het daar dan voor de buien uit warmer wordt.

Dat voetbalwedstrijden en de bijbehorende festiviteiten (tijdelijk) worden stilgelegd gebeurt niet vaak, maar het is wel mogelijk. Vorig jaar werden op 9 juli meerdere grote festivals in ons land afgelast toen er zware onweersbuien over het land trokken. Daarnaast is bliksem simpelweg gevaarlijk als je op een open veld bent en kan een wedstrijd hierdoor wel tijdelijk worden stilgelegd. Of er ook in Duitsland onweersbuien op het programma staan tijdens de voetbalwedstijden kun je t.z.t. checken in ons uitgebreide weerbericht voor het land.

Insmeren tegen de zon!

In de periode van 14 juni t/m 14 juli staat de zon precies het hoogst aan de hemel en is de de zon zeer krachtig. In het noorden is de zonkracht vaak net iets lager dan in het zuiden. In het uiterste zuiden kan op een zonnige julidag met gemak zonkracht 8 worden behaald. In het uiterste noorden blijf de zonkracht vaak steken op een zonkracht 6. Een onbeschermde huid kan bij zonkracht 7 al binnen een kwartier verbranden, afhankelijk van het type huidskleur. Als jij op de oranjecamping staat of op de tribunes zit moet je de zonnebrandcrème dan ook zeker niet vergeten.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven