Deze planten geven mooie gekleurde bloemen en bladeren

13 maart 2024, 16:59

Tuinieren
Petunia's in het tuincentrum. Foto: Adobe Stock / ronstik

Met kleurrijke planten in je tuin is het extra genieten als het mooi weer is. Maar hoe krijg je het hele jaar door kleur in de tuin en waar moet je op letten bij het aanbrengen van nieuwe planten?

Je tuin opfleuren kan zowel met eenjarige bloemen, bloembollen, vaste planten met bloemen en met planten die een periode in het jaar mooi gekleurd blad hebben. Het meest ideale is een mix van allemaal.

Eenjarige planten, keuze te over

Wil je maandenlang genieten van bloemen in alle denkbare kleuren? Dan is het een goed idee om een paar plekken in je tuin te vullen met eenjarige planten. Dit kan zowel in perken als in bakken en potten. Bij goede verzorging heb je een kleurenpracht in je tuin van mei tot ver in september. Eenjarige planten bloeien langer dan meerjarige planten, maar kunnen niet tegen vorst. Je moet ze dus elke lente opnieuw kopen of kweken.

Het planten van de meeste eenjarige bloemen in je tuin doe je in mei. Officieel moet je daarbij wachten tot ‘IJsheiligen’ voorbij is; lees wanneer dit is. Als de weersverwachting begin mei geen kans op koude nachten geeft kan je al wel aan de slag. Gebruik je potten dan kan het natuurlijk nog eerder, maar dan moet je ze bij koude nachten wel binnenzetten in bijvoorbeeld een schuur. Eenjarige planten zoals violen kunnen al eerder in de lente worden geplant. En primula's geven ook al vroeg kleur. Dit zijn officieel vaste planten, maar ze overleven de winter niet altijd.

Primula's geven al vroeg in de lente kleur. Foto: AdobeStock / ChiccoDodiFC
Primula's geven al vroeg in de lente kleur. Foto: AdobeStock / ChiccoDodiFC

Eenjarige planten, zeker met veel bloemen, hebben doorgaans veel voedingsstoffen nodig. Poot ze dus in voedselrijke grond en geeft ze in de loop van de zomer plantenvoeding. Ook zijn planten met veel bloemen dorstig. Op zonnige zomerdagen moet je doorgaans dagelijks water geven. 

Lees ook: hoe vaak moet je bij droogte je tuin sproeien?

De keuze voor eenjarige planten met mooie bloemen is heel groot, maar we geven je toch enkele klassiekers als voorbeeld:

Begonia's. Foto: Adobe Stock / NinelittlePhoto
Begonia's. Foto: Adobe Stock / NinelittlePhoto
Felgekleurde gerbera's. Foto: Adobe Stock / Anette Linnea Rasmus
Felgekleurde gerbera's. Foto: Adobe Stock / Anette Linnea Rasmus

En op de beginfoto van dit artikel zie je petunia's.

Bloembollen en vaste planten, mix de bloeiperioden

Kleur in je tuin al in februari, maart en april? Dat doe je natuurlijk met de bekende bloembollen! Tot de vroegst bloeiende bollen behoren sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen. Daarna komen de narcissen en de hyacinten en tot slot de tulpen.

Vaste planten hebben variërende bloeiperioden. Sommige bloeien al aan het einde van de lente en in de vroege zomer, anderen juist past eind van de zomer. Het beste is om hier een mix van aan te houden.

Tuinman Jurgen van Tuinmanieren geeft in onderstaande video ook tips voor een fleurige tuin.

Een relatief vroege bloeier is kruipend gipskruid. Deze bloemen zijn er in het wit en in verschillende roze tinten. De bloemen verschijnen in mei en houden het vol tot halverwege de zomer. Een groot voordeel van deze plant is dat hij wintergroen is en je er nauwelijks onderhoud aan hebt. Je kan hem in het (vroege) voorjaar wat terugsnoeien voor een betere bloei een paar maanden later.

Mooie bloemen in de periode juli tot en met september kan je verwachten van de Zonnehoed (Echinacea). Dit is misschien wel de meest gebruikte vaste plant met bloemen in de Nederlandse tuin en zie je vooral in de kleuren geel, roze en rood.

IJzerhard (verbena bonariensis). Foto: Adobe Stock / Natalia Greeske
IJzerhard (verbena bonariensis). Foto: Adobe Stock / Natalia Greeske

IJzerhard (verbena bonariensis) is een echte zongenieter, geeft bloemen vanaf juni en houdt het vaak vol tot ver in oktober. Strik genomen is het geen vaste plant, maar een tweejarige. De plant zaait zichzelf uit en verspreid zich in je tuin. In het voorjaar kan je de kleine plantjes, indien gewenst, gewoon verplaatsen.

IJzerhard is ook zeer geliefd bij insecten zoals vlinders en bijen. Lees in dit artikel met welke bloemen je nog meer veel bijen en vlinders in je tuin kan verwachten.

Kleurrijke bladeren 

Kleur hoeft zeker net alleen van bloemen te komen. Sommige planten hebben hele mooie bladeren en geven soms wel meer dan de helft van het jaar kleur aan je tuin.

Japanse Esdoorn. Foto: Adobe Stock / Stefania
Japanse Esdoorn. Foto: Adobe Stock / Stefania

Het bekendste voorbeeld is de Japanse esdoorn. Ze bestaan in allerlei tinten groen, geel, oranje en rood en ze zijn vaak al erg mooi vanaf halverwege de lente. In de herfst spat de kleur er helemaal vanaf. Ze groeien tamelijk langzaam, waardoor je ze alleen af en toe voor de vorm wat hoeft bij te snoeien. 

Erg mooi is ook het purperklokje (heuchera). Dit is een bladhoudende plant die dus ook midden in de winter kleur aan je tuin geeft. Ook produceert het purperklokje in de zomer bloemen die het vaak tot eind september volhouden. De bloemen bestaan in wit, geel, roze en bloedrood en de bladeren hebben helemaal een groot kleurenpallet.  

Het enige nadeel aan het purperklokje is dat de plant na een paar jaar minder mooi wordt met kleinere bladeren en steeds minder bloemen. Om dit te voorkomen moet je de plant uit de grond halen en ‘scheuren’. Je haalt hierbij de plant uit de grond en verdeelt de pol in verschillende stukken met elk stuk een paar scheuten met wortels. Deze poot je in potten met voedingsrijke potgrond. Na een maand of twee zijn de nieuwe plantjes weer sterk genoeg om uit te planten in je tuin.

Lees ook: deze planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven