Terugblik: de recordwarme mei van 2018

26 mei 2023, 16:30

Terugblik
Zonnige en warme mei dag in Vlissingen, 20 mei 2018. Foto: Anne-Marie van Iersel

Weet jij het nog? Die warme mei van 5 jaar geleden. Door de hoge temperaturen en de vele zonuren leek het wel zomer. Het was dan ook de warmste mei maand ooit gemeten.

De maand begon nog fris met temperaturen die overdag enkele graden onder normaal lagen. Gebruikelijke waarden voor begin mei liggen tussen 16 en 19 graden. In de nachten lag de temperatuur slechts enkele graden boven het vriespunt. Vanaf Bevrijdingsdag veroverde warme lucht ons land en steeg de temperatuur in de Bilt naar 22 graden. Hierna volgden zelfs vier zomerse dagen (maximumtemperaturen van 25 graden of meer) op rij.

Het was in Breda heerlijk terrasweer op de Bevrijdingsdag van 2018. Foto: Henk Voermans
Het was in Breda heerlijk terrasweer op de Bevrijdingsdag van 2018. Foto: Henk Voermans

Dertien zomerse dagen in de Bilt

Vanaf 20 mei tot en met het einde van de maand werd het nog een stuk warmer. In de Bilt steeg de temperatuur regelmatig boven de 25 graden en op 29 mei werd het zelfs tropisch warm met 30,7 graden. De hoogste temperatuur die dag werd behaald in Lelystad. Hier werd het 31,9 graden.

Normaal gesproken hebben we tien warme dagen (maxima van 20 graden en meer) in mei op het meetpunt in De Bilt. In 2018 kwam het tot maar liefst 21 warme dagen! De hoeveelheid zomerse dagen was nog een stuk uitzonderlijker. Uiteindelijk werden maar liefst dertien zomerse dagen genoteerd, tegen slechts drie normaal.

Zomerse warmte in Gouda op 30 mei 2018. Foto: Joop van Duivendijk
Zomerse warmte in Gouda op 30 mei 2018. Foto: Joop van Duivendijk

Ruim 3 graden warmer dan normaal

De gemiddelde temperatuur kwam uit op 16,4 graden tegen 13,1 normaal, volgens de toen geldende normaal van 1981-2010. Ruim 3 graden hoger dan gebruikelijk is natuurlijk extreem hoog. Daarmee zaten we zelfs niet heel ver weg van de gemiddelde temperatuur van onze zomer, die ligt doorgaans op 17,0 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam deze maand uit op 22,4 graden, tegen 18,0 graden, volgens de toen geldende normaal.

Een erg droge zomer volgde

De zomermaanden na mei verliepen ook erg warm, zonnig en droog. Dit zorgde voor volop zomerse taferelen waarbij de buitenzwembaden en standen vaak overvol waren. Toch veroorzaakte het warme, droge en zonnige weer ook de nodige problemen. Het was een van de droogste zomers ooit met flink wat natuurbranden tot gevolg.

Wil jij weten of we binnenkort nog zomerse temperaturen kunnen verwachten? Dat kun jij lezen in onze zomerverwachting.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven