Dit is het beste weer om te fietsen

02 juli 2023, 15:04

Is dit het beste weer om te fietsen? Foto: Fokke Baarssen

Als je aan Nederland denkt, dan denk je aan fietsen. Of het nu giet van de regen, of de blakende zon op je bol schijnt, niets houdt ons tegen om het stalen ros uit de schuur te trekken. Gelukkig heb je als recreatief fietser de mooi-weerdagen voor het uitkiezen, zeker in de zomer! Maar wat is nu eigenlijk het beste weer om te fietsen en verschilt dat voor een elektrische fiets of racefiets bijvoorbeeld? In dit artikel kom je het te weten!

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, pak die tweewieler maar gauw! Althans, was het maar zo makkelijk. Misschien wel het allerbelangrijkste voor jou als fietser zijn de wind en temperatuur. Een matige tot vrij krachtige wind, windkracht 3 tot 5, maakt jouw fietstocht al gauw tot een bikkeltocht. Als het ook nog eens bloedheet is met de krachtige zomerzon op je lichaam… Het zweet breekt je misschien al uit terwijl je dit leest.

Fietsen op een broeierige zomerdag. Foto: Ben Saanen
Fietsen op een broeierige zomerdag. Foto: Ben Saanen

Die o zo belangrijke temperatuur

Je lichaam probeert een constante temperatuur van ongeveer 37 graden te houden. Dit is de temperatuur rond de organen en noemen we de kerntemperatuur. Je ledematen en huid hebben meestal een iets lagere temperatuur. Hoe heter de buitenlucht is, hoe moeilijker voor je lichaam om op 37 graden te blijven.

Op hete dagen kun je inspanning dus beter vermijden. Je hebt dan namelijk de grootste moeite om koel te blijven, tot op een punt dat zweten zelfs geen soelaas meer biedt. Dat noemen we hittestress en kan best gevaarlijk zijn! Flauwvallen, duizeligheid, misselijkheid en zelfs een hartstilstand kunnen optreden als je te veel opwarmt. Heet weer is dus duidelijk niet het beste weer om te fietsen, maar wat dan wel?

Lees ook: Dit is het beste weer om te hardlopen

Op een hete zomerdag is het soms echt afzien op de racefiets. Foto: Martin Herms
Op een hete zomerdag is het soms echt afzien op de racefiets. Foto: Martin Herms

Racefiets versus elektrische fiets

Wat als lekker fietsweer wordt ervaren is sterk afhankelijk van hoe hard je moet trappen. Een wielrenner heeft bijvoorbeeld sneller last van de hitte. Je levert dan immers een grotere inspanning dan wanneer je met een elektrische fiets door het landschap zoeft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 17 tot 22 graden de beste temperatuur is als je op de racefiets zit. Bij een lagere inspanning is een hogere temperatuur prettiger. Dit verschilt per persoon, maar over het algemeen is 20 tot 25 graden een ideale temperatuur voor een rustige fietser.

Opvallende conclusie uit deze onderzoeken is dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen als het om temperatuur gaat tijdens het sporten. Bij mannen neemt de inspanning die ze kunnen leveren sneller af bij hitte of kou dan bij vrouwen. Waarschijnlijk zweten vrouwen efficiënter, terwijl bij lagere temperaturen betere isolatie van de huid een rol speelt.

Lees ook: deze invloed heeft het weer op wielrennen

Heerlijk fietsweer! Foto: Jan Boneschansker
Heerlijk fietsweer! Foto: Jan Boneschansker

Wind en zon

Ook wind zorgt ervoor dat je een grotere inspanning moet leveren. Een zwakke wind, windkracht 0 tot 2 is dus ideaal. Al kan een lekker windje in de rug ook fijn zijn, als je datzelfde stuk niet terug hoeft tenminste.

Naast temperatuur en wind is ook de zon niet onbelangrijk. Door de krachtige zomerzon voelt het warmer aan en je kan ook nog eens verbranden. Een dag met veel bewolking is wat dat betreft ideaal. Bovendien zijn dat soort dagen de dagen waarbij we überhaupt weinig met zomerhitte te maken hebben. Dat komt nog eens mooi uit!

Ook al liggen de plassen op de weg, het is aangenaam fietsweer! Foto: Pia Legerstee
Ook al liggen de plassen op de weg, het is aangenaam fietsweer! Foto: Pia Legerstee

Regenachtig weer ideaal?

Sommige mensen vinden een lichte regenbui tijdens hun fietstocht prettig. De regen zorgt namelijk voor verkoeling, zeker als je flink doortrapt. Toch kleven aan regen meer nadelen dan voordelen als je fietst. Na een lange droge periode kan regen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het extra glad is op de weg. Op je racefiets met smalle banden is dat extra verraderlijk. Vind je crossen door de bossen met je veldritfiets, gravelbike of mountainbike leuk, dan geeft die regen juist een toffe uitdaging! De modder en het opspattende water zorgen voor extra lol, maar je techniek wordt ook op de proef gesteld.

Conclusie

Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.

Bronnen: Weeronline, International Journal of Sports Physiology and Performance, European Journal of Applied Physiology, Journal of Thermal Biology

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black