De beste hapjes voor een hete zomerdag

18 augustus 2023, 16:17

Hapjes. Foto: Adobe Stock/ studio GDB

Bij heet weer is de kans op uitdroging, oververhitting en een tekort aan voedingstoffen aanwezig. Oudere mensen lopen een groter risico, omdat ze minder snel dorst hebben en niet goed zweten. Het is zaak om goed voor jezelf en anderen te zorgen bij heet weer. Hieronder vind je een aantal tips voor gemakkelijke hapjes om jezelf en anderen op een hete zomerdag te verwennen.

Simpel maar smakelijk

Bij heet weer kun je het beter rustig aan doen. Hou het bij het klaarmaken van eten dan ook simpel en laat de oven en het fornuis links liggen. Dan voeg je ook geen extra warmte aan je huis toe. Voor sommige hapjes heb je alleen een mes nodig. Andere kun je op de dagen voordat het heet zomerweer wordt alvast klaarmaken en in de koelkast bewaren.

Watermeloen en komkommer bestaan voor 90% uit water. Het zijn goede dorstlessers en bevat ook vitamine K, C en A. Snijd de meloen en komkommer in partjes. Een prikkertje door de schil is niet eens nodig. Zo heb je heel gemakkelijk een fris hapje.

Watermeloen in partjes. Foto Adobe Stock / Zhikun sun
Watermeloen in partjes. Foto Adobe Stock / Zhikun sun

Nootjes zijn gezond. Ze leveren ijzer, vitamine E en B1. Walnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten.. Het maakt niet uit welke je in een bakje doet, wel bevatten ze veel calorieën. Olijven en kleine augurken hebben ook alleen een leuk schaaltje nodig. Je moet er wel van houden.

Gedroogd fruit is kant-en-klaar om op te eten. Je kunt bijvoorbeeld dadels vullen met verse roomkaas, een lekkere combinatie van zoet en hartig. Verder zijn er diverse kant-en-klare dips die je met stokbrood, crackers of rauwkost kunt eten. Dipjes zoals humus, tzatziki en tomaten tapenade lenen zich hier prima voor.

Tzaziki. Foto: Adobe Stock, Valeria Santarelli.
Tzaziki. Foto: Adobe Stock, Valeria Santarelli.

Bij heet weer verlies je veel vocht en zout met zweten. Een koude soep zoals gazpacho, geserveerd in kleine glaasjes, maken het vrolijk op tafel. Ook vult de soep het opgebouwde tekort aan zout en vocht in je lichaam aan.

Hou rekening met hygiëne

Bij sommige hartige hapjes is het raadzaam om rekening te houden met hoe lang je deze buiten de koelkast kunt bewaren. Bij hoge temperaturen kunnen bacteriën namelijk ongehinderd groeien. Bij waarden rond 30 graden vermeerderen bacteriën nog sneller, daardoor kun je bepaalde etenswaren niet langer dan een uur buiten de koelkast bewaren.

Gedroogde worst leent zich prima voor een hete dag, deze kun je in plakken snijden en een tijd op tafel laten liggen. Plakjes dun gesneden gedroogde worst zijn natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van gedroogde worst boven gekookte wordt of leverworst is dat het bij heet weer goed blijft als je het op tafel een tijdje laat staan. Hetzelfde geldt voor kaas.

Gerookte ham. Foto: Adobe Stock / Natalia Mylova
Gerookte ham. Foto: Adobe Stock / Natalia Mylova

Een grote houten borrelplank met daarop verschillende bakjes voor de dipjes, de gesneden groente en het fruit maakt de presentatie compleet. Daarbij kun je ook nog een stokbroodje of crackers in een mandje op tafel zetten.

Wil je weten wanneer de warmste dag van de komende tijd is, kijk dan naar de weersverwachting.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black