Bloedheet weer in Spanje en Portugal op komst

09 augustus 2021, 16:45

Hitte
40 graden, hitte, Portugal, vakantieweer, Europa

Na de zinderende hitte in Griekenland en Turkije verplaatst het hete weer zich richting het westelijke Middellandse Zeegebied. Portugal en Spanje krijgen zelfs te maken met een flinke hittegolf. In dit artikel lees je alles over het bloedhete weer dat er aankomt.

Op het Iberisch Schiereiland verliep de zomer tot nu toe aangenaam, maar daar komt komende dagen verandering in. Woensdag kan het in de Spaanse binnenlanden ruim 40 graden worden en de dagen daarna wordt het zelfs nog heter!

Zinderende hitte

Zaterdag stijgt de temperatuur in steden als Sevilla en Córdoba zelfs naar 45 graden! Gelukkig is het aan de Middellandse Zee lang niet zo heet, maar met temperaturen rond 35 graden is het alsnog bakken geblazen aan het strand. Op vakantie-eiland Mallorca stijgt het kwik richting 37 graden. Niet alleen in Spanje wordt het bloedheet, ook het zuidoostelijke deel van Portugal krijgt met hitte te maken. Met name in Alentejo is het ronduit heet en in Portalegre en Évora kan het ongeveer 40 graden worden.

Het hete weer is na komend weekend nog lang niet voorbij. In grote delen van Spanje blijft het nog een aantal dagen ruim 35 graden. Wie in Spanje op vakantie is, doet er dan ook goed aan elke dag een lekkere siësta te nemen en de verkoeling van het zwembad of de zee op te zoeken.

Droogte in Spanje - Aanhoudende hitte - Gevaar op bosbranden
Droogte in Spanje - Aanhoudende hitte - Gevaar op bosbranden

Door de droogte en hitte kunnen gemakkelijk bosbranden ontstaan. Foto: Adobe Stock / Jabell

Bosbranden mogelijk gevolg van aanhoudende hitte

Vanwege de aanhoudende droogte en extreme temperaturen ligt ook in deze landen het gevaar voor grootschalige bosbranden op de loer. Bosbranden in het zuiden van Europa komen elk jaar voor, maar de duur van de hittegolf en de extreme temperaturen maken de branden dit jaar talrijker en heviger. Ook het onderhoud van de bossen en het type vegetatie speelt een rol. Aangeplante eucalyptusbossen zijn namelijk veel gevoeliger voor brand dan de oorspronkelijke vegetatie in het Middellandse Zeegebied. Ook de maatregelen die worden getroffen om bosbranden te voorkomen zoals brandgangen en zones zonder begroeiing zijn bepalend voor de gevoeligheid van een gebied voor natuurbranden.

De ontwikkelingen van het bloedhete weer in Spanje en Portugal houd je bij in ons Europese weerbericht.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Dmitry Vereshchagin

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven