Waarschuwing: op grote schaal dichte mist

09 december 2020, 08:32

Mist
563634bb-mist-1280x600
563634bb-mist-1280x600
563634bb-mist-1280x600

De komende uren moeten we rekening houden met slecht zicht door dichte mist. In grote delen van het land is het mistig met minder dan 200 meter zicht en soms kun je minder dan 100 meter ver kijken. Alleen in Groningen, Drenthe en Limburg geldt geen waarschuwing voor dichte mist. Later in de ochtend zal de mist voor een deel verdwijnen, maar op sommige plaatsen kan het tot het begin van de middag mistig blijven.

Op veel plaatsen is afgelopen nacht mist ontstaan. Dat begon dinsdagavond in het zuidwesten en daarna is het mistgebied langzaam uitgebreid over de Randstad. Op verschillende plaatsen is het zicht momenteel 130-170 meter. Plaatselijk is het zicht nog minder en bij Voorschoten is het zicht 96 meter en bij De Bilt 72 meter.

Het mistgebied heeft inmiddels het zuiden van Amsterdam bereikt, maar op veel andere plaatsen in Noord-Holland valt de mist nog mee. Door een zwakke tot matige zuidenwind zal het mistgebied zich verder uitbreiden over Noord-Holland.

Niet alleen in het zuidwesten en in de Randstad is sprake van mist. In bijna het hele land komen dichte mistbanken voor en geldt een waarschuwing. Alleen in Groningen en Drenthe is van dichte mist nog een sprake en wordt niet gewaarschuwd. Limburg heeft wel een mistwaarschuwing, maar in vooral het zuiden van de provincie valt de mist mee.

Lees ook ons weerbericht voor een vooruitzicht naar de komende dagen.

Mist houdt nog een tijd aan

Naar verwachting houdt de dichte mist de eerste helft van de ochtend aan. Pas later in de ochtend wordt het zicht iets beter, maar op sommige plaatsen kan dat ook het begin van de middag worden.

Regionaal vorst, maar niet glad

Het is niet alleen mistig, maar regionaal vriest het ook licht. Ondanks de vorst is de temperatuur van veel wegen net boven het vriespunt en daardoor is het niet glad. Bovendien is dinsdag op grote schaal gestrooid. Kleine houten of stalen fietsbruggen kunnen wel glad zijn.

Foto: Jannes Wiersema

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven