Barst de zomer komend weekend los?

07 juni 2023, 07:00

Dit beeld gaan we veel zien komend weekend! Foto: Anne-Marie van Iersel

Heb jij je korte broek deze week al aan gehad? Zo niet, dan zal dat waarschijnlijk vanaf dit weekend wel het geval zijn. De temperatuur zet namelijk een flinke stijging in en het wordt zelfs tropisch warm. Of het ook echt strandweer wordt óf dat het aan de kust nog wat frisser is, lees je in dit artikel!

De echte hitte bereikt ons land pas vanaf vrijdag, maar donderdag is er al een kans dat de eerste officiële zomerse dag wordt genoteerd in De Bilt. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden. Op de Wadden is van die warmte niks te merken, want daar is het met zo’n 16 graden toch gevoelig kouder. In de rest van het land is de temperatuur aangenaam met 21 tot 25 graden, alleen in de drie noordelijke provincies en direct aan de kust is het een aantal graden frisser.

Zomerse tot tropische temperaturen vanaf vrijdag

Vrijdag wordt het nog een stuk warmer dan donderdag. De wind die op donderdag nog uit het noorden tot noordoosten waaide over de koude Noordzee, draait dan langzaam naar het oosten, waardoor warmere lucht ons land kan bereiken. Het wordt daarmee op uitgebreide schaal warmer dan 25 graden en in Limburg kan lokaal zelfs 30 graden worden. Er zijn nog verschillende avondvierdaagsen aan de gang in ons land en met deze warmte is het daarom verstandig om extra water mee te nemen.

Het noorden en noordwesten van het land hebben nog weinig zomers weer gehad, maar ook in die regio’s kan de jas uit. Houd wel rekening met de sterkere zon dan normaal, want met zonkracht 7 kan je al binnen 10 tot 25 minuten verbranden. Zeker komend weekend zal het druk worden op het strand en op het water. Verbranding door de zon ligt dan op de loer, dus vergeet je niet in te smeren!

Meer weten over welke factor je moet smeren? Lees het hier!

Dobberen op water van Wilhelminakanaal in juni 2022. Foto: Toon Boons
Dobberen op water van Wilhelminakanaal in juni 2022. Foto: Toon Boons

Hitte in het weekend?

Wie hoopt op wat verkoeling in het weekend komt bedrogen uit, want het wordt juist alleen maar warmer. Zowel op zaterdag als op zondag stijgt het kwik op veel plaatsen richting tropische waarden van 30 graden en regionaal zelfs 31 graden. Daarbij maakt de zon overuren. Er komt ook een aantal datum-warmterecords licht in gevaar, welke nu in De Bilt op 30,9 en 30,5 graden staan voor respectievelijk zaterdag en zondag.

Aan het strand en in het noordelijk kustgebied ligt de temperatuur wel een aantal graden lager, maar met 25 graden kan je nog steeds heerlijk op het strand liggen of met een bootje het water op.

Lees meer over het weer van juni in onze maandverwachting!

Naast dat het overdag een stuk warmer wordt, gaat het in de nachten ook minder afkoelen. In het weekend wordt het ‘s nachts vaak niet kouder dan 15 tot 17 graden en zeker in stedelijke gebieden ligt de temperatuur nog een paar graden hoger. Daar kunnen de nachten dan wel echt zwoel aanvoelen. Als je je huis koel wil houden, is het daarom verstandig om komende dagen nog je ramen en deuren open te zetten in de vroege ochtend. Op die manier maak je dan nog gebruik van de wat frissere nachten tot aan het weekend.

Met dit warme weer is het verstandig om altijd voldoende water mee te nemen als je op pad gaat. Wanneer je gaat fietsen, wandelen of sporten kan je al snel uitdrogen of oververhit raken en zelfs een zonnesteek ligt dan op de loer. Ga je met de auto, neem dan ook extra water mee, zodat je niet zonder komt te zitten als je met pech langs de weg staat.

Blijft het daarna ook warm en droog?

Ook in de nieuwe week blijft warme lucht ons land aandoen. De temperatuur ligt in een groot deel van het land vaak tussen 23 en 27 graden, maar langzaamaan neemt wel de kans op een (onweers)bui toe. Deze zijn wel lokaal, dus aan de toenemende droogte zal dat weinig veranderen. De buien kunnen wel voor lokale verlichting van hooikoortsklachten zorgen.

Bij dit weer heb je het meeste last van hooikoorts

In het zuidoosten is ook kans op een regionale hittegolf. Daarvoor moet er een reeks van 5 dagen met 25 graden worden genoteerd, waarbij het op drie dagen ook nog minimaal 30 graden wordt. Het wordt komende dagen afwachten hoe lang de warmte precies aanhoudt en of we drie keer de 30 graden kunnen aantikken. Het wordt hoe dan ook erg warm en voor strandgangers lijkt een fantastisch weekend aanstaande.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black