Lente in de winter, zomer in de lente?

06 maart 2019, 12:59

El Nino
Zomer-in-de-lente--1280x600
Zomer-in-de-lente--1280x600
Zomer-in-de-lente--1280x600

De kans is groot dat de lente dit jaar warmer dan normaal verloopt. Daarbij zijn in maart veel wisselvallige dagen, waardoor meer regen valt dan gebruikelijk. Hierdoor kunnen de grondwaterstanden, die nog altijd te laag zijn, enigszins worden aangevuld. In april wordt typisch Nederlands lenteweer met koele en buiige periodes, afgewisseld door zonnige en warme dagen. In mei neemt de kans op droogte toe. Daarbij komt het vaker tot zonnige en warme dagen.

In maart is de invloed van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan sterker dan gebruikelijk. Het blijft hierdoor waarschijnlijk tot ver in maart wisselvallig. Er trekken geregeld neerslagzones over het land en soms waait het flink. Normaal valt in heel maart gemiddeld over het land 70 mm neerslag. Deze hoeveelheid bereiken we nu al in de eerste helft van maart.

Regen-in-de-lente
Regen-in-de-lente

Hoosbui in de lente. Foto: ANP.

Het wisselvallige weertype biedt weinig ruimte voor de zon en de middagtemperatuur vertoont geen hoogstandjes. Doordat er veel bewolking is en het vaak stevig waait verlopen de nachten zacht en komt het minder vaak tot nachtvorst. De zachte nachten resulteren in een gemiddelde temperatuur die hoger is dan normaal. Eind van de maand neemt de kans op droge, zonnige en warme dagen toe.

Droogte in tweede helft van de lente?

In april zijn er geen aanwijzingen voor sterk afwijkend weer. Typisch Nederlands lenteweer is het meest waarschijnlijk. Daarbij worden buiige en koele periodes afgewisseld met droog, zonnig en warm weer. Gemiddeld over de maand wordt het waarschijnlijk wel warmer dan normaal. In mei neemt waarschijnlijk de invloed van hogedrukgebieden toe. Dit betekent meer droge, zonnige en warme dagen!

Invloed van El Niño

Op het verloop van de lente in Nederland heeft de heersende El Niño naar verwachting geen invloed. Na een winter met een El Niño volgt in ons land meestal een natter voorjaar. De El Niño van dit jaar is zo zwak dat zo’n effect niet te verwachten is.

De Noordzeetemperatuur kan wel een rol spelen. De zee is nu 2 graden warmer dan normaal. Buien vanaf de Noordzee kunnen hierdoor zwaarder uitpakken. Wanneer de zee warmer is, verdampt er meer vocht en dat leidt tot zwaardere buien.

Schaatsen-in-maart-2018-Jannes-Wiersema
Schaatsen-in-maart-2018-Jannes-Wiersema

Vorig jaar werd in maart lokaal geschaatst. Foto: Jannes Wiersema.

Vorig jaar maart koud

In 2018 beleefden we de koudste maart sinds 2013. Vooral aan het begin van de maand en halverwege de maand was het koud met een snijdende noordoostenwind. In het midden van de maand viel ook regionaal sneeuw. April en mei tapten uit een heel ander vaatje. Het werd de op twee na warmste april en de warmste meimaand ooit gemeten. In mei was het bovendien zeer zonnig.

Hoofdfoto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven