Eikenprocessierups overleeft strenge vorstperiode februari

05 maart 2021, 16:37

De strenge vorstperiode die we in februari hebben gehad heeft totaal geen invloed gehad op de eikenprocessierups. Ondanks de ijzige kou zijn alle eitjes van de rups nog intact. Naar verwachting kruipen de eerste rupsen rond 10 april uit hun ei. Dat meldt Nature Today.

Slecht nieuws voor wie had gehoopt dat we dit jaar minder eikenprocessierupsen zouden hebben door het koude winterweer. Ook dit voorjaar barst de rupsenoverlast weer in alle hevigheid los. Hoewel de vorst geen invloed heeft gehad op de eikenprocessierups, hebben ze wel een nieuwe natuurlijke vijand. In verschillende eitjes van de processierups zijn namelijk larven van sluipwespen gevonden. Uit die eitjes kruipt straks dus geen eikenprocessierups, maar een sluipwesp. Sluipwespen zijn ongevaarlijk voor de mens, maar vormen wel een gevaar voor andere insecten. De larven gebruiken als parasiet namelijk hun gastheer als voedsel.

De verwachting is dat op 10 april de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes kruipen. Een warmer verloop van maart kan het uitkomen van de eitjes bespoedigen en bij een kouder verloop zullen de eerste eitjes wat later uitkomen. Overlast geven deze beestjes dan nog niet. Pas vanaf half mei vormen de rupsen namelijk brandharen, die bij mens en dier flink wat huidirritatie en zelfs longklachten kunnen veroorzaken. Meer over de periode met de meeste overlast door eikenprocessierupsen lees je in het artikel Dit is wanneer de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt.

Lees ook: Tips om klachten eikenprocessierups te voorkomen en Dit helpt tegen jeuk eikenprocessierups

Foto: Adobe Stock / Robertvt

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht