Dit wordt het weer tijdens de paasdagen

04 april 2023, 07:30

Eieren zoeken tijdens Pasen. Foto: Adobe Stock / New Africa

De paasdagen komen eraan en dat betekent dat veel mensen een paar dagen vrij zijn. De eerste dagen is het vrij zonnig en dat zal veel mensen goed doen. Of we het ook tijdens de paasdagen droog houden lees je in dit bericht.

Zo zonovergoten als de eerste helft van deze week lijken de paasdagen helaas niet te verlopen. Witte Donderdag en Goede Vrijdag verlopen bewolkt met donderdag regen en vrijdag enkele buien. Later op vrijdag breekt de zon weer wat vaker door. De details voor het weer tijdens deze dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Is het zonnig tijdens het paaseieren zoeken?

Zaterdag zijn er perioden met zon. Lokaal is een bui niet helemaal uitgesloten, maar over het algemeen blijft het droog. Er waait een zwakke oosten- tot noordoostenwind en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden.

Op paaszondag kan verspreid over het land een bui vallen en ook paasmaandag is een enkele bui niet helemaal uitgesloten. Toch zijn het de droge momenten die het weerbeeld bepalen. Hierbij is een mix van wolkenvelden en zon en daarmee is het prima weer om buiten paaseieren te zoeken. De temperatuur loopt op op beide dagen op naar waarden tussen 12 graden in het noorden en 15 in het zuiden. Uit de wind en in de zon kan het lentegevoel echt wel even komen. Ook is het heerlijk weer om te fietsen, te wandelen of in de tuin aan de slag te gaan.

Het is prima weer voor een terrasje tijdens Pasen. Foto: Jolanda Bakker
Het is prima weer voor een terrasje tijdens Pasen. Foto: Jolanda Bakker

Weer met Pasen varieert sterk door de jaren heen

Het weer met Pasen kan van jaar tot jaar sterk variëren. Dit komt niet alleen doordat de datum van Pasen sterk wisselt, maar ook doordat het weer in de lente altijd grillig is. De laatste stuiptrekkingen van de winter en vroege vleugjes met zomerweer kunnen elkaar snel afwisselen.

Benieuwd waarom Pasen dit jaar op 9 en 10 april valt? Lees dan: Hoe wordt de datum van Pasen bepaald?

Het verschil tussen de warmste Pasen ooit gemeten en de koudste Pasen ooit gemeten is enorm. In 2011 kwam de gemiddelde maximumtemperatuur (gemiddeld over beide dagen) in De Bilt uit op bijna 25 graden. Daar tegenover staat een gemiddelde maximumtemperatuur van 4,2 graden in 1964.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black