Weeronline
Weeronline
  Recordzonnige slotperiode van maart

  Recordzonnige slotperiode van maart

  Aangemaakt: 01 apr 2020, 10:13 uur

  Nog nooit was het eind maart zo zonnig als dit jaar. De hoeveelheid zonneschijn in de derde decade van maart (21e tot en met 31e) kwam gemiddeld over het land uit op 116 uur tegen 48 uur normaal. Tot dit jaar was 1933 recordhouder met 102 zonuren. De recordzonnige slotperiode van maart resulteert niet in een recordzonnige maand. Heel maart telt 195 zonuren tegen 125 normaal. Daarmee is het de op twee na zonnigste maart ooit gemeten. Recordhouder blijft 2014 met 208 zonuren. 

  Tot en met 20 maart was het wisselvallig en verschillende dagen verliepen geheel bewolkt. Vanaf 21 maart tot en met 28 maart scheen de zon vrijwel ongehinderd. Pas  op zondag 29 maart trokken over het oosten en zuidoosten wolkenvelden, waardoor de zon het moeilijk had. Maandag 30 maart kreeg het hele land met vrij veel bewolking en enkele buien vanuit het noorden te maken. Op de slotdag van maart scheen de zon opnieuw zeer uitbundig.

  Koude winden maakten het geen buitenzitweer

  Zonnig weer nodigt normaal uit om eropuit te trekken. Nu kan dit niet en door koude noorden- tot noordoostenwinden was het vaak te fris om in de tuin of op het balkon te zitten. In de nachten vroor het soms matig. Afgelopen maandagochtend vroeg werd het op weerstation Hupsel zelfs -6,6 graden. Dat is de laagste temperatuur sinds 31 januari 2019! 

  Lees ook: Maart gemiddeld kouder dan februari

  Recordzonnige slotperiode van maart goed voor zonne-energie

  De combinatie van zeer zonnig en koud weer was wel ideaal voor de productie van zonne-energie. Bij koud weer is de opbrengst van zonnepanelen beter dan wanneer de panelen sterk opwarmen. Doordat de lucht ook erg droog was waren de zonnepanelen op de meeste ochtenden niet of nauwelijks bedekt met een laagje ijs. Waar dat wel het geval was smolt dit snel weg, zodra de zon opkwam.

  Foto: Ab Donker

  Door: Jaco van Wezel