Niet eerder zoveel warme zomerdagen in Arcen

29 augustus 2022, 12:00

Records
Niet alleen in het zuidoosten was het deze zomer vaak warm, ook de rest van het land kon vaak van warm weer genieten. Foto thumbnail: Ton Wesselius

Heb jij je jas deze zomer wel eens uit de kast moeten halen? Die kans lijkt niet zo groot, want het was namelijk bijna alle dagen warmer dan 20 graden in het zuidoosten van het land.

Sinds het begin van de meteorologische zomer werd het op 89 dagen warmer dan 20 graden op weerstation Arcen (in Noord-Limburg). Niet eerder kwam het op een weerstation in ons land tot zoveel warme zomerdagen. De records van 2003 in Arcen en 2018 in Gilze-Rijen (beiden 88 dagen) zijn daarmee overtroffen. Alleen tijdens de start van de zomer op 1 juni werd de 20 graden niet behaald, maar sindsdien is er een recordreeks van warme dagen bezig op het Limburgse weerstation.

Niet alleen het aantal warme dagen valt op, maar ook qua aantal zomerse en tropische dagen is deze zomer een topper in Arcen. Inmiddels is op 50 dagen de grens van 25 graden behaald, met op 22 dagen zelfs tropische temperaturen van 30 graden of meer. Daarmee is deze zomer een van de warmste sinds het begin van de metingen.

Warme dagen in Arcen

Voorlopig aanhoudend warm

De verwachting is dat ook de laatste twee dagen van de zomer warm gaan verlopen, waarmee het totaal aantal warme dagen uit zal komen op 91. Aangezien de meteorologische zomer in totaal 92 dagen kan duren, is dit record bijna onbreekbaar. Alleen als het op een weerstation alle dagen in een zomer warmer dan 20 graden wordt kan een nieuw record worden gevestigd.

Voorlopig lijkt de reeks warme dagen onverminderd door te gaan, zeker in het zuidoosten van het land. Komende week staan er zelfs weer zomerse temperaturen in de verwachting. Als je van zomerweer houdt hoef je je voorlopig dus nog niet druk te maken over vroeg herfstweer.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven