Meteorologische winter start ijskoud

29 november 2023, 07:30

Rijp op de vroege ochtend na een koude nacht. Foto: AdobeStock

Vrijdag begint de meteorologische winter en dat zullen we weten ook, want het wordt de koudste dag van de week. In dit artikel vertellen we je hoe koud het wordt en of het weerbeeld ook winters wordt.

In de nacht en vroege ochtend vriest het vrijdag op grote schaal 1 tot 4 graden. In de oostelijke helft kan de temperatuur beneden -5 graden liggen en vriest het matig. Op de koudste plekken kan het -7 graden worden en op een enkele opgespoten ijsbaan zou dan geschaatst kunnen worden.

De temperatuur blijft de hele ochtend onder nul en wie op de fiets naar school of werk gaat mag zich best winters kleden met muts, handschoenen en een dikke jas. Verder is het mooi winterweer met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Met een noordoostenwind kunnen enkele buitjes vanaf zee over het noordelijk kustgebied trekken en overdag is ook aan de westkust een bui niet uitgesloten. Deze zijn winters met hagel en sneeuw.

In de middag wordt het niet warmer dan een enkele graad in het westen en in het oosten kan de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijven en dan is sprake van een ijsdag. Wat dat betreft is het meer winter dan herfst. Aan het begin van de avond gaat het in het westen op steeds meer plaatsen vriezen.

Ook donderdag, op de laatste dag van de herfst, is het al koud met in de vroege ochtend lokaal kans op matige vorst, met als laagste waarde -6 graden. Overdag ligt de temperatuur rond of net boven het vriespunt.

Vorig jaar niet koud en regionaal zon

Vorig jaar hadden we op de eerste dag van de meteorologische winter hele normale middagtemperaturen van krap 6 graden in het oosten tot 9 graden aan zee. In de vroege ochtend vroor het in het westen regionaal 1 à 2 graden. In het westen waren zonnige perioden, maar in het oosten bleef het de hele dag bewolkt.

Banner Whatsapp WOL

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black