Drukke ochtendspits en vertraging vliegverkeer door dichte mist

29 november 2022, 10:30

Weer en verkeer
Dichte mist die de hele ochtend blijft hangen. Foto: ANP / Bart Maat

Door de mist is er sprake van een drukke ochtendspits in heel Nederland. Volgens de ANWB stond er ruim 700 kilometer file. Een van de grootste files stond op de A58 richting Eindhoven, waar door een ongeluk met vier auto's op het hoogtepunt ruim 80 minuten vertraging was. Ook ondervindt het vliegverkeer hinder van de mist, vooral op Eindhoven Airport. Ook op veel andere snelwegen zijn ongelukken gebeurd, waardoor de vertraging hoog is opgelopen. De meeste vertraging is in het westen van het land. Dat komt voor een belangrijk deel door de dichte mist, daarvoor geldt een waarschuwing (code geel). Dinsdagochtend zit de meest dichte mist vooral in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. Lokaal waren de zichtwaarden hier zelfs lager dan 100 meter.

Tijdelijk geen vliegverkeer

Vanaf Eindhoven Airport is dinsdagochtend door de dichte mist zeker tot 11.00 uur geen vliegverkeer mogelijk, meldt de luchthaven. De luchthaven raadt reizigers aan de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden. Ook Schiphol heeft wat vertraging van vluchten door de mist. Volgens een woordvoerder van Eindhoven Airport hebben alle vertrekkende en aankomende vluchten tot zeker het einde van de ochtend last. Op Schiphol zijn "wel wat vluchten vertraagd", maar is niets geannuleerd, laat een woordvoerster weten. "In heel Europa is op dit moment mist, dat zorgt voor een domino-effect voor vertragingen", aldus de woordvoerster. Rotterdam The Hague Airport lijkt vooralsnog geen last te hebben van de mist, omdat er weinig vluchten gepland staan voor dinsdagochtend, zegt een woordvoerster.

Zicht wordt langzaam beter

De laagste waarden werden afgelopen nacht gemeten met in Woensdrecht met slechts 52 meter. Dinsdagochtend werd om 06.30 uur in Voorschoten 53 meter gemeten en om 07.00 uur 58 meter in Rotterdam. Inmiddels is het zicht wat verbeterd met waarden van 130 tot 200 meter of meer. Het zicht zal later in de ochtend langzaam verbeteren en waarschijnlijk is het aan het begin van de middag nergens meer mistig. Dinsdagavond kan weer makkelijk mist vormen en ook in de nacht en woensdagochtend zal het op veel plaatsen mistig zijn. De meest dichte mist wordt dan verwacht in de zuidelijke helft van het land.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven