Zo warm start de meteorologische herfst

28 augustus 2023, 07:35

Tijd en seizoenen
Volle terrassen op een warme dag. Foto: Astrid Wiessner Hoog

Komende vrijdag is het 1 september en start de meteorologische herfst. Juist dan gaat de temperatuur omhoog. Wordt het tijdens het eerste weekend van september zelfs zomers warm?

De komende dagen is het licht wisselvallig weer met soms wat buien, maar ook van tijd tot tijd zonneschijn. De maxima komen tot en met donderdag uit rond 20 graden.

Meer over het weer van deze week lees je in onze weekverwachting.

Warmer dan gebruikelijk

Vrijdag waait er een zuiden- tot zuidwestenwind en wordt het 21 tot 23 graden. Hiermee is het aan de warme kant, want maxima rond 20 graden zijn gebruikelijk begin september. Het weerbeeld bestaat uit vrij veel wolken, slechts af en toe zon en soms wat regen.

Komend weekend mogelijk 25 graden

Op zaterdag en zondag lijkt het zelfs nog wat warmer te worden. In het zuiden en oosten van het land zijn regionaal zomerse maxima van ruim 25 graden mogelijk. De wind waait uit het zuid(west)en en het is wisselend bewolkt. Ook is er vooral zaterdag kans op buien. Als het tegenzit qua wolken en buien zal de temperatuur op de meeste plaatsen onder 25 graden blijven, maar ook dan zal het eerste weekend van september toch vrij zomers aanvoelen.

Meteorologisch of astronomisch?

De meteorologische herfst start altijd op 1 september. De astronomische herfst start pas later in september; dit jaar op 23 september.

Hoe dit zit kan je nalezen in dit artikel.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven