Maandverwachting: zo warm en zonnig wordt juli!

06 juli 2020, 08:08

Uitstekend-terrasweer-in-warme-juli-1280x600
Uitstekend-terrasweer-in-warme-juli-1280x600

De eerste maand van de zomervakantie staat voor deur. Ga jij dit jaar op vakantie in eigen land of blijf je thuis? Dan hoop je waarschijnlijk op veel zon én warmte, maar extreme hitte kan je gestolen worden. In dit artikel lees je welk weer je in juli 2020 kan verwachten.

Net als in juni komen in deze julimaand verschillende weertypes voorbij. De maand begint waarschijnlijk met wisselvallig weer. Denk daarbij aan typische Hollandse wolkenluchten met een mix van zon, stapelwolken en buien. Vooral in het binnenland kunnen de buien stevig zijn met onweer, hagel, windstoten en veel regen. Plaatselijk kan wateroverlast ontstaan, terwijl ander gebieden door de buien worden overgeslagen en kampen met droogte.

Daarbij wordt in de eerste helft van de maand meestal zo’n 20-25 graden en dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar. In het oosten is het soms nog een stuk warmer en aan zee soms juist wat koeler. Voor veel mensen zijn dit aangename temperaturen en daarbij wordt het voor de mensen die thuiswerken nog niet al te warm.

Hollands-zomerweer-in-Rhenen-Betuwecopters
Hollands-zomerweer-in-Rhenen-Betuwecopters

Hollands zomerweer in Rhenen. Foto: Betuwecopters.

Geleidelijk warmer, droger en zonniger weer in juli

In de tweede helft van de maand gaat de temperatuur omhoog en bereikt het kwik op veel dagen zomerse tot tropische waarden van 25 tot 30 graden. Daarbij is het meestal droog met veel ruimte voor de zon. Op sommige dagen wordt het ronduit heet met maxima ruim boven 30 graden en daarmee is er kans op een hittegolf. Dat wordt zweten voor wie aan het werk is, maar is uitstekend voor waterpret! Hou je zwembroek, zonnebrandcréme en zonnebril dus bij de hand! Dat wordt oppassen voor drukte bij plassen en op het strand.

Niet alle dagen is het feest, soms ontstaan stevige regen- en onweersbuien. Dat is overigens wel goed nieuws voor de natuur en de landbouw, want ondanks de stevige buien in juni is de droogte nog niet voorbij. Maar net als in juni kunnen dit trage buien zijn, die met stortregen boven je hoofd blijven hangen. Hierdoor kan dan juist weer wateroverlast ontstaan.

Strandweer-verwacht-in-tweede-helft-juli
Strandweer-verwacht-in-tweede-helft-juli

In de tweede helft van juli en in augustus is het vaak warm strandweer. Foto: ANP.

Augustus langdurig zonnig en warm

In augustus waait er meestal een droge oostenwind. Dat levert veel zonnige en zomers tot tropisch warme dagen op. Wanneer de wind tijdelijk naar het zuidoosten tot oosten draait kan het in korte tijd heet worden met maxima ruim boven 30 graden. Daarmee kan het ook in augustus tot een of meerdere hittegolven komen en extreme hete dagen met maxima van 35-40 graden zijn mogelijk.

Onzekerheid maandverwachtingen

Kleine veranderingen in de verwachting kunnen soms grote gevolgen hebben. Zo was de afgelopen junimaand qua temperatuur volgens verwachting, maar er ontstonden veel meer zware onweersbuien dan we hadden verwacht. Dit kwam doordat de oostenwind geen droge lucht aanvoerde, maar juist hele vochtige lucht. Ook voor de tweede helft van juli is de vochtigheid van de lucht onzeker en daarmee ook de hoeveelheid en zwaarte van de buien. Voor het droge en warme weer in augustus zijn de computerberekeningen overtuigend.

Lees ook: Zo betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen

Hoofdfoto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Maandverwachting-nieuws

Meer Maandverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black