Winter was nat

Winter was nat, iets te somber en zeer zacht

Aangemaakt: 28 feb 2020, 06:56 uur

De winter van 2019-2020 was niet alleen de op één na zachtste sinds 1901, het was ook een natte winter. Vooral in februari viel veel regen met gemiddeld over het land meer dan 140 millimeter. Het aantal zonuren kwam iets onder normaal uit. Deze winter kwam het vaak tot storm. Maar liefst vijf keer werd tenminste windkracht 9 gemeten.

December was een zonnige maand met in totaal 74 uur zon tegen 49 normaal. Daarmee was december de op drie na zonnigste decembermaanden sinds 1906. Het zonnigste was Lauwersoog met 85 uur zon. In het zuidoosten was de zon het minst te zien met in Arcen 56 uur zon.

In januari was het vaak mistig. De Bilt noteerde tien dagen met mist. De meeste mistdagen waren voor Deelen (nabij Arnhem) en Woensdrecht met beide twaalf dagen. Het was dan ook een sombere maand, want de zon scheen gemiddeld over het land 49 uur tegen 62 normaal. Terschelling was het somberst met slechts 33 uur zon, in Vlissingen scheen de zon 70 uur.

Februari had met 69 uur tegen normaal 85 uur ook minder zonuren dan gebruikelijk. De gehele winter had in totaal 192 uur zon tegen 196 normaal. Daarmee was het iets te somber.

Winterterugblik Weeronline

Natte februari veroorzaakt natte winter

Met gemiddeld over het land 63 millimeter tegen normaal 79 mm was december een droge maand. Ook januari was met 53 mm tegen normaal 73 mm droog, maar een kletsnatte februari met gemiddeld 142 mm tegen normaal 53 mm zorgde uiteindelijk voor een natte winter. De winter had in totaal 267 millimeter neerslag tegen 207 normaal.

Elke wintermaand in top tien warmste

Het was de hele winter relatief warm. December had een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden tegen 3,7 normaal. Deze temperatuur was goed voor een negende plaats in warmste decembermaanden ooit. Ook januari was duidelijk te zacht met gemiddeld 6,1 graden tegen 3,1 normaal. Dat leverde een vierde plaats op. Februari was goed voor een tweede plaats met 7,2 graden tegen 3,3 normaal.

Het is dan ook niet vreemd dat deze winter bijna recordzacht de boeken ingaat met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden tegen 3,4 graden normaal. Alleen de winter van 2006-2007 was met 6,6 graden nog zachter.

Opvallend is dat het deze winter vaak flink waaide. December had op 9 december een uurgemiddelde windkracht 9 en dat was de eerste winterstorm. In januari werd geen stormkracht genoteerd, maar in februari juist wel. Op drie van de vier zondagen kwam het tot tenminste windkracht 9 en op zondag 9 februari veroorzaakte zware storm Ciara gemiddeld windkracht 10 op Vlieland met zelfs even korte tijd windkracht 11. Ook op 11, 16 en 23 februari kwam het tot storm. In totaal werden deze winter vijf stormen genoteerd.

Weeralarm bij jaarwisseling

Als gevolg van rook door vuurwerk ontstond zeer dichte mist met plaatselijk zichten van minder dan 10 meter. Hiervoor gold code oranje en in het noorden code rood. Tijdens storm Ciara op 9 februari werd code oranje afgegeven voor zeer zware windstoten. Verder gold vaak een waarschuwing voor mist en gladheid.

Foto: Jolanda Bakker

Door: Rico Schröder