Opnieuw veel sneeuw onderweg naar de Alpen

28 november 2023, 15:40

Sneeuwruimers in Schoppernau (foto: Jeroen Elferink)

December moet nog beginnen, maar in de Alpen is het al volop winterweer. Zo ligt er op veel plaatsen een dik pak sneeuw tot in de meeste dalen. Alleen in de zuidelijke Alpen ligt nog wat minder sneeuw, maar ook daar komt het tot een goede sneeuwdump later deze week.

Deze dinsdag volgt opnieuw een nordstau, gedurende enige tijd sneeuw aan de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant. In deze gebieden is de laatste tijd al behoorlijk wat sneeuw gevallen. Tegelijkertijd is het droog en zonnig weer aan de zuidkant en in de Franse Alpen. Op vrijwel alle hoogtes vriest het enkele graden.

Woensdag volgt een prachtige dag in vrijwel de hele Alpen. Overal schijnt de zon uitbundig en door de vers gevallen sneeuw is het genieten op de skipistes. Nog niet alle skigebieden zijn open op woensdag, maar de voorbereidingen kunnen in volle gang blijven. Op 1500 meter vriest het overdag -4 graden in Frankrijk tot -7 graden in Oostenrijk.

Tijdelijk hogere sneeuwgrens

Donderdag nadert een volgend systeem met neerslag de Alpen. Omdat de wind tijdelijk de zuidwesthoek opzoekt, wordt het vooral in Zwitserland en Frankrijk een stuk milder. Hier valt helaas even regen tot 1500 meter. In Oostenrijk blijft het kouder, maar er is op donderdag nog amper sprake van neerslag. In de avond en nacht naar vrijdag sneeuwt het in het westen stevig door, bij een dalende sneeuwgrens.

Sneeuwdump Oostenrijkse zuidkant

Vrijdag trekt het gebied met regen en sneeuw verder oostwaarts. Aan de noordkant in Zwitserland en Oostenrijk zakt de sneeuwgrens geleidelijk tot in alle dalen. Vooral in Oostenrijk kan het flink doorsneeuwen. Aan de zuidkant, in de Dolomieten en Karinthië, komt het tot een sneeuwdump. Vooral in Karinthië kan met gemak 40 tot lokaal 70 centimeter sneeuw vallen.

Later deze week valt weer veel sneeuw in vooral Oostenrijk (foto: Jeroen Elferink)
Later deze week valt weer veel sneeuw in vooral Oostenrijk (foto: Jeroen Elferink)

Ook zaterdag blijft het in Oostenrijk doorsneeuwen tot in de dalen, maar in Zwitserland en Frankrijk breekt de zon door. Het wordt voor de meeste skigebieden die zaterdag de deuren openen een droomstart. Zondag breekt ook in Oostenrijk de zon door en kan overal genoten worden van kaiserwetter.

Na het weekend blijft het koud winterweer in de Alpen. Wellicht valt later in de week opnieuw wat sneeuw aan de noordkant.

Ook in de Ardennen en Sauerland winterweer

Dichterbij huis is het ook volop winterweer in de Ardennen en het Sauerland. In Winterberg is afgelopen maandag een dik pak sneeuw gevallen. Hier kan dinsdagavond en in de nacht naar woensdag een dik pak sneeuw bijvallen. In de Ardennen blijft het droger maar koud; de sneeuwkanonnen kunnen op volle toeren draaien.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black