Weeronline
Weeronline
  Voorlopig warmste dag van 2020

  Dit is voorlopig de warmste dag van 2020

  Aangemaakt: 26 jun 2020, 20:32 uur

  Deze hoogzomerse week mondde vandaag uit in de warmste dag van 2020 tot nu toe. In De Bilt werd het 30,1 graden en in het zuidoosten was het nog warmer. De hoogste temperatuur werd gemeten in Hoek van Holland en bedroeg 32,3 graden. In het weekend wordt de hitte verdreven door regen- en onweersbuien en voorlopig keert het hoogzomerse weer niet terug. Volgende week is het Hollands zomerweer met zon, wolken, buien en maxima van 20-25 graden.  

  Deze week kwam het op woensdag tot de eerste lokale tropische dag van 2020. Gisteren werd het opnieuw tropisch warm en vandaag is in De Bilt de eerste officiële tropische dag genoteerd. Omdat morgen de afkoeling inzet komt het niet tot een officiële hittegolf in De Bilt. Voor zo’n hittegolf zijn vijf zomerse dagen met maxima van 25 graden op rij nodig en daarbij moet het drie keer 30 graden of meer worden. Het blijft bij één officiële tropische dag.

  In het zuiden van het land zijn wel enkele weerstations nog op koers voor een regionale hittegolf. Het gaat daarbij om de stations Wilhelminadorp, Gilze-Rijen, Eindhoven Volkel en Arcen. Dinsdag werd het voor het eerst zomers warm en daarna volgden drie tropische dagen. Indien morgen de zomerse 25 graden wordt behaald is sprake van een regionale hittegolf. Voor Eindhoven, Volkel en Arcen verwacht het Weeronline weermodel maxima van 25-27 graden. In het Zeeuwse Wilhelminadorp zit een hittegolf er niet in. Daar wordt het 22 graden. Gilze-Rijen wordt een randgeval met 25 graden in de verwachting.

  Maximumtemperatuur 26 juni 2020

  Regen- en onweersbuien verdrijven hitte

  Aan het begin van de avond zijn in het zuiden enkele pittige onweersbuien ontstaan. Zo kwam het in Etten-Leur met bakken uit de lucht en bij Gilze en Rijen donderde het bovendien flink. Ook in het midden en westen kunnen vanavond enkele pittige onweersbuien ontstaan. Zaterdag volgen vanuit het zuidwesten meer regen- en onweersbuien en daarmee wordt de hitte verdreven. Zondag is het ineens weer Oer-Hollands zomerweer met een mix van wolken, zon, buien en normale temperaturen van 19-22 graden. En daarbij mag een stevige zuidwestenwind natuurlijk niet ontbreken. Dit weertype blijft volgende week aanhouden.

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel