Weekverwachting: laatste week meteorologische lente ook nat

26 mei 2024, 12:00

Weekverwachting
Natte bospaden door overvloedige regenval. Foto: Jos Hebben

De laatste week van de meteorologische lente is aangebroken. De lente is bijzonder nat verlopen en de laatste week van dit voorjaar laat vrijwel dagelijks nattigheid zien. In deze uitgebreide weekverwachting lees je onze laatste inzichten.

Kletsnat in het zuiden

Met uitzondering van de noordelijke provincies is het deze maand al bijzonder nat geweest. In delen van Brabant en Limburg zijn zelfs al neerslagsommen van 175 tot 200 mm geregistreerd! Mei 2024 zal daarom de boeken in gaan als een van de natste meimaanden sinds de start van de metingen in 1906. Omdat april en mei ook zeer nat zijn verlopen kunnen we nu al stellen dat deze lente in de top 3 van natste lentes komt. 1983 heeft het record en is de natste lente ooit geweest.

Deze week nog vaak nat

De laatste meiweek zal niet compleet verregenen, zo erg is het niet, maar dagelijks moeten we rekening houden met neerslag. Regionaal zullen er wel verschillen zijn maar grofweg komt het er op neer dat de meeste regenmeters gemiddeld nog wel 30 tot 60 mm te verwerken krijgen. Lokaal kan dat zelfs nog meer worden, omdat er vaak sprake is van een buien waardoor neerslaghoeveelheden sterk kunnen verschillen. De situatie van zondagmiddag en -avond met lokaal forse regen en onweersbuien kan hier en daar al voor veel hemelwater zorgen.

Het onbestendige weer van de komende dagen wordt veroorzaakt door een onrustige atmosfeer. Van stabiliteit is geen sprake en buien kunnen vaak tot ontwikkeling komen, met name in de middag.

Wist je dat het natte en vaak zachte weer ideaal is voor slakken? Veel mensen ervaren momenteel overlast door slakken in hun tuin. Hier lees je tips om slakken op een vriendelijke manier dwars te zitten.

Nat weer en vrij zacht. ideaal voor slakken. Foto: Cynthia Leusden
Nat weer en vrij zacht. ideaal voor slakken. Foto: Cynthia Leusden

De wind waait deze week vaak uit zuidwestelijke richtingen. De temperatuur komt vrijwel dagelijks uit tussen 17 en 20 graden en dat is vrij normaal voor eind mei. In de nachten liggen de minima rond 10 graden wat eveneens gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

In ons weerbericht Nederland vind je de details.

Woensdag minste dag

Het wordt dus een wisselvallige week, maar wel met zonnige momenten. Woensdag heeft de zon de grootste problemen om zich te laten zien. Er is dan veel bewolking en een intensief regengebied trekt over het land. Donderdag en vrijdag breekt de zon weer vaker door, maar er zijn ook talrijke buien.

Begin meteorologische zomer droger?

Zaterdag start de meteorologische zomer. Er zijn zowaar wat signalen dat de nattigheid minder gaat worden en dat de temperatuur in de eerste werkweek van juni geleidelijk omhoog gaat. Zal de zomer dan toch uit een ander vaatje gaan tappen? In onze zomerverwachting kijken we vooruit.

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven