Weeronline
Weeronline
  Australië verwacht zomer met overstromingen

  Australië verwacht zomer met overstromingen

  Aangemaakt: 26 nov 2020, 16:48 uur

  Australië verwacht een nattere zomer dan normaal met een groter risico op overstromingen. Ook zijn bosbranden niet volledig uitgesloten. Dat blijkt uit de donderdag vrijgegeven zomervooruitzichten van het Australische Bureau of Meteorology (BoM).

  “Onze vooruitzichten zijn het tegenovergestelde van wat we vorig jaar in Australië hebben meegemaakt”, zei Andrew Watkins, hoofd Operational Climate Services van het BoM. “Deze zomer zullen New South Wales, Victoria en Queensland naar verwachting met bovengemiddelde regenval te maken krijgen waardoor we een verhoogd risico lopen op grootschalige overstromingen.”

  Lees ook: Dit heeft La Niña te maken met de verhoogde kans op een natte zomer in Australië.

  De verwachting is dat de hoeveelheid tropische cyclonen in Noord-Australië licht zal toenemen. Watkins zei dat mensen zich daar nu al op moeten voorbereiden. Gemiddeld ervaart Australië jaarlijks ongeveer 9 tot 11 tropische cyclonen.

  Hoewel cyclonen schadelijk kunnen zijn voor koraalriffen en overstromingen verontreinigende stoffen in het zeewater kunnen spoelen, kan meer regen en bijbehorende bewolking zorgen voor schaduw over het rif en verkoelende watertemperaturen“, zei David Wachenfeld, hoofdwetenschapper van de Great Barrier Reef Marine Park Authority. “Dit wordt echter gecompenseerd door de wereldwijde stijging van de oceaantemperaturen die resulteert in langere en frequentere mariene hittegolven, zoals we de afgelopen vijf jaar hebben gezien op het Great Barrier Reef.

  Wachenfeld zei dat er dringend wereldwijde actie nodig was om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de veerkracht van het rif tegen extreem weer op te bouwen.

  Lees ook: alles wat je wilt weten over tropische cyclonen.

  Foto: ANP / EPA / Darren England

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP