Hittegolf in oceaanwater door klimaatverandering

26 september 2020, 16:44

Buitenland
bd37290f-anp-359037105-1
bd37290f-anp-359037105-1
bd37290f-anp-359037105-1

De hittegolf in het oceaanwater van de Grote Oceaan in 2014 kwam door de klimaatverandering. Dat schrijven wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science. ‘The Blob’, zoals het fenomeen gedoopt werd, zal in de toekomst steeds vaker voorkomen en heeft een desastreus effect op het leven in het oceaanwater.

Het oceaanwater werd zo’n zes jaar geleden om onverklaarbare redenen 2,5 graden warmer. Het ging om een gebied van 1.600 kilometer lang en breed en 91 meter diep. Veel dieren die in dat gebied leefden gingen dood omdat hun habitat opeens veel te warm was. The Blob, het oceanische equivalent van een dodelijke atmosferische hittegolf, hield zeker tot 2018 stand. Nu gebeurt het wel vaker dat zeewater tijdelijk opwarmt, maar dan gaat het om kleinere gebieden en kortere perioden.

Volgens de onderzoekers is de link met klimaatverandering, veroorzaakt door de mens, bewezen. Naast The Blob onderzochten ze nog een aantal andere, soortgelijke fenomenen. Ook daarbij speelt de opwarming van de aarde een verwoestende rol. Steker: “Sommige hiervan hadden niet eens kunnen gebeuren zonder klimaatverandering”, zegt Charlotte Laufkötter, onderzoeker aan de Universiteit van Bern in Zwitserland en hoofdauteur van het onderzoek tegen The New York Times.

Lees ook: vaker ernstige droogte door klimaatverandering.

Een grote hittegolf op zee is een zeldzaamheid

Zonder klimaatverandering zou een grote hittegolf op zee zoals The Blob een zeldzaamheid zijn. Maar met het huidige tempo van de opwarming van de aarde zou een dergelijke hittegolf in de oceaan binnenkort veel vaker voor kunnen komen, zo bleek uit de studie.

Laufkötter zei dat fenomenen als The Blob blijven toenemen naarmate de wereld blijft opwarmen. En als de uitstoot van broeikasgassen decennia lang op een hoog niveau blijft en de gemiddelde temperatuur op aarde ongeveer 5 graden boven het pre-industriële niveau uitkomt, kunnen sommige delen van de oceanen zich in een continue staat van voor zeewater extreme hitte bevinden. Dat zou betekenen dat maritieme hittegolven het nieuwe normaal zijn. In het noordwesten van Noord-Amerika is het afgelopen jaar al een hittegolf op zee opgedoken die op The Blob lijkt.

Lees ook: hitte in Siberië bijna onmogelijk zonder klimaatverandering.

Foto: ANP / EPA / Cj Gunther

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven