‘Boeren moeten watergebruik bij droogte onderling afstemmen’

25 juni 2020, 19:35

Droogte
Boeren-droogte-1280x600
Boeren-droogte-1280x600
Boeren-droogte-1280x600

Boeren die hun land vanwege de aanhoudende droogte willen beregenen, moeten dat onderling afstemmen. Volgens Waterschap Rivierenland is het belangrijk dat het watergebruik verstandig en gedoseerd gebruikt wordt.

Dit voorkomt dat sloten droog komen te staan en dat aan de vraag naar water kan blijven voldoen. ’s Nachts beregenen helpt, dan is het niet zo warm en verdampt het water minder snel.

Vorige week was er nog wel plaatselijk veel neerslag tijdens regen- en onweersbuien. “En door de neerslag die in onze buurlanden viel, staat het water in de rivieren hoger. Maar nog steeds is het neerslagtekort plaatselijk groot, met name in het oosten van ons werkgebied”, aldus het waterschap.

Het gebied waar Waterschap Rivierenland over gaat, strekt zich uit van Papendrecht en Alblasserdam, via Tiel tot Arnhem en Nijmegen. Ook andere waterschappen doen vanwege de droogte een beroep op de vindingrijkheid en saamhorigheid van boeren.

Dreigend watertekort door droogte

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) meldde woensdag in de droogtemonitor dat de vraag naar zowel drink- als sproeiwater de komende weken zal blijven toenemen. Daardoor blijft volgens de LCW sprake van een dreigend watertekort.

Lees ook: Hitte zorgt voor rap oplopend neerslagtekort

Foto: ANP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven