Hitte zorgt voor rap oplopend neerslagtekort

25 juni 2020, 21:39

Droogte
Droogte-en-neerslagtekort-1280x600
Droogte-en-neerslagtekort-1280x600
Droogte-en-neerslagtekort-1280x600

Door de hitte van deze week schiet het neerslagtekort omhoog. Een combinatie van veel zon en een droge oostenwind doet veel neerslag verdampen. De regen van de afgelopen weken heeft de grondwaterstanden op sommige plekken enigszins verbeterd, maar lang niet voldoende om een einde te maken aan de heersende droogte.

De afgelopen weken vielen er geregeld forse buien, er was dan ook sprake van een redelijk stabiel neerslagtekort. Dat bedraagt momenteel zo’n 170 millimeter, maar veel zon, de tropische temperaturen van  30 graden en meer en de droge oostenwind zorgen ervoor dat het neerslagtekort de komende dagen snel oploopt. Per dag is dit ongeveer 5 tot 6 millimeter.

Het neerslagtekort is nu vergelijkbaar met recordjaar 1976. Vanaf komend weekend wordt het licht wisselvallig met elke dag kans op enkele buien. Het neerslagtekort blijft dan waarschijnlijk oplopen, maar niet zo snel als nu. In 1976 was dat wel anders en daarmee lijkt het erop dat dit jaar na deze week niet langer droger of vergelijkbaar is met recordjaar 1976. Wel blijft 2020 voorlopig behoren tot de droogste jaren ooit.

Neerslagtekort-grafiek
Neerslagtekort-grafiek

Het neerslagtekort volgt deze hete week de lijn van recordjaar 1976 en buigt daarna af naar de lijn van 2018. Daarmee blijft het uitzonderlijk droog. Bron: KNMI.

Zuinigheid met drinkwater nodig

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) voorziet dat de vraag naar zowel drink- als sproeiwater de komende weken gaat toenemen. Er blijft daarom sprake van een ‘dreigend watertekort’, staat in de woensdag verschenen droogtemonitor.

De waterstand in de Rijn is van heel laag naar normaal gegaan dankzij veel regen in het Duitse stroomgebied. De binnenvaart heeft nu geen problemen met laagwater. De waterstand van de Maas is laag en daalt nog verder. In de Maas zijn al maatregelen genomen om het water langer vast te houden. Er zijn geen problemen met de drinkwatervoorziening, maar zuinigheid met drinkwater is wel nodig.

Wanneer er weer regen komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven