Uitzonderlijk: supermaan te zien op Koningsdag

25 april 2021, 07:25

Feestdagen
Supermaan met toren en vogel op de achtergrond

Deze Koningsdag krijgen we in Nederland iets te zien dat veel mensen nooit meer mee zullen maken. Het is namelijk supermaan en dat is voor het eerst ooit op een koninklijke feestdag sinds 1909. Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal. De eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127.

Het weer helpt een handje mee om de ‘once-in-a-lifetime’ superkoningsmaan te zien. Dinsdag is de kans op opklaringen namelijk groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over ons land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo! Dat is een kring om de superkoningsmaan.

Hoeveel opklaringen we krijgen lees je op Koningsdag in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hier moet je kijken om de superkoningsmaan te zien

De volle maan komt dinsdag om 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. Je hoeft niet vlak voor de avondklok naar buiten om de maan te zien, want de supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar. Juist tussen de gebouwen en bomen door lijkt de maan extra groot!

Lees ook: Wanneer is het volle maan?

Artistieke foto met persoon die supermaan lijkt te dragen
Artistieke foto met persoon die supermaan lijkt te dragen

Foto: Angeline de Vogel

Supermaan en volle maan op Koningsdag zeer zeldzaam

Het is uiterst zeldzaam dat een supermaan en een koninklijke feestdag met elkaar samenvallen. De laatste keer dat we een ‘superkoninginnemaan’ hadden was op de Koninginnedag van 31 augustus 1909 tijdens het Koninginschap van Wilhelmina. Ook een ‘gewone’ volle maan is tijdens een koninklijke feestdag zeldzaam. De eerstvolgende keer dat volle maan met Koningsdag samenvalt is op 27 april 2040. Daarna krijgen we de volle maan op Koningsdag pas weer op 27 april 2078 te zien.

Een supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. Dat de volle maan niet altijd even groot is, komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld. Dat is 23 keer een tripje naar Zuid-Frankrijk.

Lees ook: Wat is een supermaan?

Hoofdfoto: Marijn Alons

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven