Weeronline
Weeronline
  zomerstorm

  Kans op zomerstorm woensdag

  Aangemaakt: 24 aug 2020, 08:13 uur

  Zo heet en hoogzomers als het een paar weken geleden was, zo herfstachtig is het deze week. Woensdag krijgt ons land mogelijk met een zomerstorm te maken. Daarbij kan aan de kust stormkracht komen te staan (windkracht 9) en is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. Ook de rest van de week is het onstuimige weer niet uit de lucht.  

  Een stormdepressie trekt op dit moment in sneltreinvaart vanaf het midden van de Atlantische Oceaan richting Nederland. Dinsdag overdag zwelt de wind al aan, maar woensdagochtend wordt waarschijnlijk pas het hoogtepunt bereikt. Aan zee kan daarbij een tijdje stormkracht komen te staan (windkracht 9) en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Landinwaarts kan de wind uithalen naar 75-90 km/uur.

  Wind hinderlijk voor het verkeer – bomen waaien nu makkelijker om

  Voor het verkeer, dat nu aan het eind van de zomervakantie steeds meer op gang begint te komen, komt de timing van de meest krachtige windstoten slecht uit. Het hoogtepunt lijkt nu tijdens de woensdagochtendspits plaats te vinden. Automobilisten moeten rekening houden met de vlagerige wind. Op dijken, bruggen en wegen in open gebied is het sterk af te raden om met een caravan of lege aanhanger de weg op te gaan.

  Bomen staan nu vol in blad en kunnen daardoor makkelijker omwaaien dan in de winter. Bovendien zijn bomen regionaal flink verzwakt door drie jaren van extreme droogte. Ook dat verhoogt het risico op afgewaaide takken of omgewaaide bomen.

  Foto: ANP / Catrinus van der Veen

  Kans op officiële zomerstorm

  De kans is vrij groot dat ergens langs de kust tijdelijk windkracht 9 komt te staan, maar daarmee is nog geen sprake van een officiële zomerstorm. Voor een officiële storm moet het gemiddeld over een uurvak (bijvoorbeeld van 9:00 tot 10:00 uur) tot windkracht 9 komen. De kans dat dit lukt en de zomerstorm officieel de boeken in gaat is nu zo’n 60%.

  Lees ook: De definities van storm en zware windstoten

  Foto: ANP / Bart Maat

  De laatste officiële zomerstorm vond plaats op 10 augustus 2019. Toen bereikte de wind in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte. Op 27 augustus 1912 beleefde Nederland de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen. In Hoek van Holland stond toen een volle windkracht 10 en werd een bijzonder zware windstoot gemeten van 148 km/uur.

  Stormen komen in de zomer wel vaker voor, maar zijn meestal niet zo frequent en zwaar als in de herfst en winter.

  Lees ook: Komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

  Onstuimige weer houdt aan

  Niet alleen woensdag is het onstuimig. Er waait de hele week een stevige wind en dagelijks is kans op buien. Vrijdag is opnieuw kans op storm, al is die kans een stuk kleiner dan woensdag.

  Lees ook: Weekverwachting: het lijkt wel herfst!

  Hoofdfoto: Olaf Kraak

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen