Dit weekend hoogste zonkracht van het jaar

24 juni 2023, 07:30

Zon
Foto: AdobeStock / kosmos111

Dit weekend wordt het zomers tot tropisch warm met flink wat ruimte voor de zon. Het zijn de langste dagen van het jaar en dit betekent dat de zon het felst schijnt. Hierdoor ligt verbranding snel op de loer. In dit artikel lees je hoe hoog de zonkracht wordt.

Er staat een prachtig zomers weekend op het programma met veel zonneschijn. Zaterdagochtend is in het noordoosten wat meer bewolking aanwezig en kan lokaal een bui vallen, maar de middag verloopt overal droog met flink wat zon. Het wordt 25 graden aan zee tot 28 graden landinwaarts. Zondag verloopt zonovergoten en komt de maximumtemperatuur met 27 tot 32 graden veelal op tropische waarden uit. In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je op de hoogte van de weerdetails in jouw omgeving.

Zonaanbidders opgelet!

Met deze weersomstandigheden is het heerlijk weer om af te koelen in de zee of in een meertje. Ga jij dit weekend naar het strand? Zorg dan wel dat je je goed insmeert. De zon schijnt deze dagen het felst en zowel zaterdag als zondag wordt zonkracht 7-8 bereikt. De hoogste waarden zijn voor het zuiden. Een onbeschermde huid kan bij zonkracht 7 al binnen 10-25 minuten verbranden en bij zonkracht 8 binnen 10-15 minuten.

Foto: AdobeStock / kgdad
Foto: AdobeStock / kgdad

Water en zand werken bovendien als een soort spiegel en weerkaatsen zonnestralen, waardoor het zonlicht met 10 tot 20% wordt versterkt.

Meer daarover lees je in: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst, maar ook in de twee uren voor en na dit tijdvak kan je huid nog snel verbranden. In de eerste helft van de ochtend en in de avond is de zonkracht te laag om te verbranden.

In dit artikel vind je tien tips om niet te verbranden.

Zonkracht 8 zeldzaam

Rond de langste dag wordt in ons land jaarlijks meerdere keren UV-index 7 gemeten. In het zuiden van het land wordt een enkele keer per jaar zonkracht 8 gemeten.In het midden wordt een naar boven afgeronde 8 gemiddeld eens in de paar jaar gemeten en een waarde boven de 8 is nog zeldzamer, namelijk 4 keer in de laatste 16 jaar.

Het record voor het midden van Nederland is zonkracht 9,0 en dat werd gemeten op 25 juni 1995. De uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen (in 1991) zorgde in de jaren erna voor een dunnere ozonlaag.

Zon ook goed voor je gezondheid

Onder invloed van zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Dit is onder andere goed voor je weerstand en je botten.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven