Derde officiële storm van het jaar

24 januari 2018, 14:46

Zware windstoten. Foto: J. Wiersema
Zware windstoten. Foto: J. Wiersema
Zware windstoten. Foto: J. Wiersema

Tussen 13:00 en 14:00 uur stormde het op Vlieland met een uurgemiddelde windkracht 9. Daarmee is de derde officiële storm van het jaar een feit. Er werd een zeer zware windstoot van 107 km/uur waargenomen. In Den Helder werd 100 km/uur geregistreerd. Opmerkelijk genoeg noteert Vlieland vandaag ook de warmste januaridag ooit met een voorlopige maximumtemperatuur van 12,2 graden. In De Bilt werd het tot dusver 14,3 graden. Daarmee is het de warmste 24 januari ooit.

De storm kan op de westelijke Waddeneilanden aanhouden tot aan het einde van de middag. Dit geldt ook voor de zeer zware windstoten van 90-110 km/uur.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht en neemt de wind af.

Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 6-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf maandag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur naar ruim 10 graden!

Derde storm van het jaar

Het is al de derde keer van het jaar dat het tot storm komt. Vorige week, op 18 januari, beleefden we nog een officiële zeer zware stom. Hoek van Holland noteerde toen een uurgemiddelde windkracht 11 en een enorm zware windstoot van 143 km/uur. Ook in het binnenland traden zeer zware windstoten op van circa 120 km/uur. Er ontstond veel schade. De eerste storm van het jaar vond plaats op 3 januari. Dit was een zware storm. Vooral tijdens de passage van een buienlijn werden extreem zware windstoten genoteerd. Vlissingen noteerde toen een uithaal van 141 km/uur.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven