Zo wordt het weer op Hemelvaartsdag

23 mei 2022, 09:50

Feestdagen
Dauwtrappen in mei. Foto: Judith Siebring de Grijs

Op veel plaatsen is het donderdag, Hemelvaartsdag, overdag droog. Daarbij zijn er vrij grote temperatuurverschillen in het land. De dagen daarna is het aan de koude kant voor eind mei met regelmatig zon, maar ook een bui. Lees er alles over in dit artikel.

De aanloop naar Hemelvaartsdag verloopt behoorlijk wisselvallig. Hoe het er precies uitziet lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hemelvaartsdag vrijwel droog

In de nacht naar Hemelvaartsdag komen nog enkele buien voor, maar gedurende de nacht trekken ze naar Duitsland weg. Tijdens het dauwtrappen zal het gras nat zijn. Niet alleen van de dauw, maar ook van de buien in de nacht. Zonsopkomst is rond 5:30 uur. De temperatuur ligt dan rond 12 graden.

Lees ook: zo ontstaat dauw!

Op de ochtend van Hemelvaartsdag is het, op een allerlaatste bui langs de oostgrens na, droog. Daarbij is er ook behoorlijk wat ruimte voor de zon. ’s Middags neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk weer toe, maar waarschijnlijk blijft het overal tot de avond droog.

De wind waait uit het westen en is matig van kracht. Langs de noordkust kan het vrij krachtig waaien, windkracht 5. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal 16 graden en in combinatie met de stevige wind is een (zomer)jas daar wel nodig als je buiten bent. In de Randstad is het met 18 of 19 graden al wat warmer en in het oosten en zuiden van het land wordt het ruim 20 graden. In Limburg kan het kwik lokaal zelfs oplopen naar 22 graden en is het ’s middags heerlijk terrasweer. Zit je in de zon vergeet je dan niet in te smeren, want de zon schijnt rond lunchtijd met zonkracht 6.

Lees ook: dit zijn de warmste en zonnigste hemelvaartsdagen.

In de avond neemt de bewolking verder toe en in de loop van de avond kan vooral in Noord-Nederland wat regen vallen.

Van donderdag tot en met zondag is in Breda de 50e editie van het Breda Jazz Festival.

Droge vrijdag met zonneschijn

Vrijdag wordt een droge dag. Eerst zijn er vrij veel wolken, maar gedurende de ochtend breekt de zon steeds beter door. In de middag is het in de kustgebieden zonnig, landinwaarts zijn er ook stapelwolken. Er waait een stevige noordwestenwind en dat heeft gevolgen voor de temperatuur. In Limburg kan het kwik nog oplopen naar 19 graden, maar in de kustprovincies wordt het niet warmer dan een graad of 16. Hiermee is het relatief koud. Maxima van 17 tot 21 graden zijn gebruikelijk eind mei.

Zon en een bui tijdens koel weekend

In het weekend blijft het koel met een noorden- tot noordwestenwind. De middagtemperatuur komt uit op 15 tot 18 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en hier een daar een enkele bui.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black