Wintersport: zonnige voorjaarsvakantie

23 februari 2022, 14:00

Wintersport
Bron: Jeroen Elferink

Momenteel is het vrij zacht in de Alpen met in Frankrijk en delen van Zwitserland soms wat regen. Die regen breidt zich de komende dagen verder uit over de noordelijke Alpen. Vooral donderdag in de loop van de dag wordt het nat. De sneeuwgrens schommelt eerst nog wel rond een meter of 1600. Langs de zuidzijde van de Alpen blijft het onverminderd droog en vrij zonnig winterweer met relatief hoge temperaturen. Van een goed sneeuwdek is daar allang geen sprake meer.

Op veel plaatsen sneeuw

Het neerslaggebied passeert Zwitserland, Oostenrijk en delen van Frankrijk in de nacht naar vrijdag. Daarna gaan de temperaturen omlaag. En niet alleen daar: ook in de middelgebergtes zoals de Ardennen, Eifel, het Sauerland en het Zwarte Woud gaat de regen over in sneeuw. Vrijwel alle gebieden vanaf 600-700 meter hoogte kunnen een laagje sneeuw tegemoet zien. In het noorden van Zwitserland, delen van Oostenrijk en op de toppen van de Vogezen valt naar verwachting zelfs tussen de 10 en 20 centimeter verse sneeuw. Achter dit sneeuwgebied wordt het vervolgens snel droger en zien we een periode van mooi en zonnig winterweer.

Lees alles over kleding tijdens de wintersport in de voorjaarsvakantie.

Credits: R. Lapperre
Credits: R. Lapperre

Vanaf het weekend zonnig

Komend weekend volgt in de meeste wintersportgebieden net als in Nederland een omslag naar zonnig winterweer. Alleen zaterdagochtend zou her en der nog een sneeuwbui kunnen voorkomen, maar de intensiteit daarvan wordt in de loop van de dag snel minder. De wind neemt flink af en onder een heldere hemel ontstaan in de dagen daarna grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht.

Lees hier over de coronamaatregelen in de wintersportgebieden.

's Middags stijgt de vorstgrens vanaf zondag namelijk naar 1500-2000 meter hoogte: in de dalen levert dat al gauw temperaturen in de dubbele cijfers op. Regionaal kan het 10 tot 14 graden worden, in de Italiaanse Alpen zelfs nog iets hoger. Wel is de luchtsoort erg droog. Daardoor worden de pistes niet heel erg aangetast en blijft de sneeuw grotendeels intact. Tijdens de nachten koelt het vooral in de dalen fors af en is er kans op matige tot strenge vorst, tussen de -5 en -15 graden.

Ook volgende week droog

Ook tijdens de voorjaarsvakantie houdt het rustige en vrij zonnige weer aan. Tot en met volgende week donderdag blijft het in vrijwel alle wintersportgebieden droog en de temperaturen lopen daarbij overdag op tot ruim boven het vriespunt. Met name de combinatie van een sneeuwdek en volop zon kan wel voor verbranding van de huid zorgen. De zonkracht neemt geleidelijk al verder toe en zeker op grotere hoogte kan het dan snel gaan. Hou de zonnebrand dus bij de hand!

Op de hoogte blijven van het laatste wintersportnieuws? Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

Ook via ons nieuwsblog blijf jij op de hoogte van het laatste wintersportnieuws!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven