Deze kleding heb je nodig op wintersport in de voorjaarsvakantie

19 februari 2024, 11:02

Wintersport
Skikleding. Foto: Adobe Stock / Sergey Ryzhov

Daar is dan de voorjaarsvakantie? Eindelijk genieten van de sneeuw en het zonnetje in de bergen. Toch kan het tijdens deze periode van het jaar af en toe nog ijzig koud zijn op de pistes en dan maakt de juiste kleding het behaaglijk. In dit artikel lees je over de kleding ‘musthaves’ voor tijdens de wintersport in het voorjaar!

We beginnen bij het buitenste laagje skikleding: een winddichte en waterdichte jas en -broek is tijdens het gehele wintersportseizoen een absolute musthave! De speciale coating zorgt ervoor dat de waterdruppels er gemakkelijk vanaf vallen en de jas niet doorweekt raakt. Ook na een val in de sneeuw hoef je niet bang te zijn om met een nat pak verder te skiën of snowboarden. Vaak zijn de ski-jassen en -broeken in leuke printjes en kleurtjes verkrijgbaar om mee te variëren.

Gewapend tegen weer en wind

De waterdichtheid van het materiaal wordt op het label van de kleding aangegeven als een waterdruk in millimeters. Hierbij geldt hoe hoger de waarde des te waterdichter het materiaal. Een jas van 20.000 mm zal beter beschermen dan een exemplaar van 5000 mm. Let ook goed op de naden van de kleding. Als ze niet of slecht getapet zijn, kan er alsnog water doorheen komen.

Op het label van de jas kan je de waterdichtheid van het materiaal vinden. Foto: Adobe Stock / rh2010.
Op het label van de jas kan je de waterdichtheid van het materiaal vinden. Foto: Adobe Stock / rh2010.

Omdat de kleding wind- en waterdicht is, zit er relatief weinig stretch in. Kies de juist maat die je nog voldoende bewegingsvrijheid geeft tijdens het wintersporten. Ga door je knieën en zwaai met je armen om te testen of je vrijuit kunt bewegen. Daarnaast moet het materiaal bij voorkeur ook ademend zijn om de warmte en het transpiratievocht van de onderliggende lagen kleding kwijt te raken.

Isoleer tegen het koude weer

De ski-jas werkt hoofdzakelijk als bescherming tegen kou van buiten, maar houdt zelf nauwelijks warmte vast. Een (fleece)trui of vest is dan een geschikte tegenhanger om daaronder aan te trekken tijdens de voorjaarsvakantie. Als laatste volgt een laag thermokleding. Door het ademende vermogen blijf je vrij van zweet tijdens het wintersporten en het flexibele materiaal maakt het comfortabel om te dragen. In vergelijking met de kerstvakantie is een lichtgewicht thermoshirt of -broek voldoende.

Met een bijpassende kleur ga jij helemaal in stijl de pistes op. Foto: Adobe Stock / Nomad_Soul.
Met een bijpassende kleur ga jij helemaal in stijl de pistes op. Foto: Adobe Stock / Nomad_Soul.

Vergeet natuurlijk je hoofd, handen en voeten niet! Zorg voor passende skisokken die niet te dik zijn. Dat kan vervelende drukplekken in je skischoenen opleveren met mogelijk blaren als gevolg. Kies ook voor waterdichte handschoenen. Ben jij een echte koukleum? Dan zijn wanten of een extra laagje dunne handschoenen een uitkomst. Een helm en -bril beschermen je hoofd tegen de kou. Hier kan je nog een dunne zweetband onder doen om je oren en voorhoofd extra warm te houden.

Het weer tijdens de voorjaarsvakantie

In vergelijking met het weer tijdens het najaar en de kerstvakantie is het in de voorjaarsvakantie langer licht overdag en vaak warmer en zonniger. Naast je skibril moet de zonnebril dus ook zeker ingepakt worden! Vergeet ook de zonnebrandcrème niet, want de zon kan al behoorlijk fel schijnen. Toch kan het ook tijdens de voorjaarsvakantie soms nog flink vriezen of sneeuwen in de wintersportgebieden. Neem daarom het zekere voor het onzekere wat betreft kleding. Met een skirugzak kan je makkelijk een overbodig laagje kleding opbergen.

In ons nieuwsblog lees je wekelijks een uitgebreide weersverwachting voor de populaire wintersportgebieden!

Duurzaamheid

Ga je niet vaak op wintersport? Leen dan kleding van bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s. Of koop tweedehands via platformen zoals Marktplaats of Vinted. Daarnaast is skikleding ook prima in Nederland te gebruiken. Tijdens koude winterdagen komt een warme jas goed van pas! Een dun jack met een laagje thermokleding is bijvoorbeeld ideaal voor een hardlooptraining buiten.

Lees hier meer tips om duurzaam op wintersport te gaan.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven