Dit is de coronasituatie in de wintersportgebieden

04 april 2022, 11:37

Wintersport
Wintersport. Foto: Wilfred Janssen.

In alle wintersportlanden gelden nog coronamaatregelen en -beperkingen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

4-4: Omdat het wintersportseizoen grotendeels voorbij is wordt dit artikel niet meer bijgewerkt. Mocht het nodig zijn dan zullen we dit volgend seizoen weer bijwerken.

Wil je op de hoogte blijven van het weernieuws uit de wintersportgebieden? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse wintersport nieuwsbrief.

Oostenrijk

Per 24 maart is de verplichting om FFP2-maskers te dragen weer uitgebreid. Het gaat nu om openbare binnenruimten, het openbaar vervoer, in horeca (op weg naar een tafeltje/wc) en hotels in Oostenrijk. Ook gondels vallen onder deze maatregel. In nachtclubs en bij evenementen vanaf 100 personen mag als alternatief voor een mondmasker de 3G-regel worden toegepast.

Voor deze 3G-regel geldt dat je laatste vaccinatie niet meer dan 270 dagen geleden mag zijn.

Frankrijk

Op 14 maart zijn ook in Frankrijk versoepelingen doorgevoerd. In de horeca en skiliften is de 'pass vaccinal' (2G) vervallen. Alleen voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen is nog een 'pass sanitaire' coronatoegangsbewijs (3G) nodig. De mondkapjesplicht is ook verder versoepeld. Alleen in het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje nog verplicht. Grote skiliften (cabineliften) vallen wel onder openbaar vervoer, dus het mondkapje moet nog mee in de koffer op wintersportvakantie.

La Plagne, Frankrijk. Foto: Sjoerd Landman.
La Plagne, Frankrijk. Foto: Sjoerd Landman.

Foto: Sjoerd Landman

Zwitserland

Sinds 17 februari zijn strenge corona-maatregelen in Zwitserland verleden tijd. Om het land binnen te komen is geen registratie meer nodig. Ook een negatief testresultaat, vaccinatiebewijs of recente genezing van corona is niet meer nodig. Skiliften, hotels, restaurants en winkels zijn weer vrij toegankelijk. In de gesloten skiliften moet nog wel een mondkapje worden gedragen. Dit hoeft niet per se een medisch mondmasker te zijn. De mondkapjesplicht geldt alleen in het openbaar vervoer en in zorginstellingen. Per 1 april vervalt het mondkapje in het openbaar vervoer.

Italië

De meeste maatregelen worden afschaft per 1 april. Tot die tijd geldt voor wintersporten, skiliften en accommodaties een algemene 2G-regel. Iedereen ouder dan 11 jaar moet hiervoor gevaccineerd of genezen zijn. Voor gebruik binnen Italië is de geldigheid van vaccinatiebewijzen sinds 1 februari ingekort van 9 maanden naar 6 maanden. Om het land in te reizen is geen negatieve test meer nodig. Als je vaccinatie- of herstelbewijs verlopen is, kun je met een testresultaat alsnog op wintersport. Dit is een alternatieve oplossing voor wintersporters die nog geen booster hebben gehad. Het gaat dan om een negatieve sneltest (max. 48 uur oud) of PCR-test (max. 72 uur oud). Bij de plaatselijke apotheken kan een sneltest worden afgenomen.

Op veel plaatsen geldt een mondkapjesplicht, ook buiten. In openbaar vervoer en skiliften is een FFP2-masker nodig. Tijdens sportieve activiteiten hoeft geen mondkapje gedragen te worden. Wil je weten wat de precieze maatregelen zijn voor jouw Italiaanse wintersportregio? Check dan het reisadvies.

Duitsland

Sinds 3 maart is er geen registratieplicht meer en hoef je jezelf niet vooraf te testen. Voor toegang tot hotels en restaurants geldt inmiddels 3G-beleid. Voor toegang voor winkels wordt sinds 20 maart geen coronabewijs meer gecheckt. Voor grotere liften geldt een mondkansjesplicht (FFP2) en kan een capaciteitsbeperking gelden. De open liften en sleepliften hebben niet met beperkingen te maken.

Let op! Wij geven geen advies. Voor de actuele informatie over corona in Nederland en andere landen raden we aan om te kijken op RIVM.nl.

Hoofdfoto: Wilfred Janssen

Bron: Wintersport.nl & Skiinformatie.nl & Snowplaza.nl

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven